Mordecai Menahem Kaplan ve Yeniden Yapılanmacılık Hareketinin tarihsel gelişimi
Mordecai Menahem Kaplan and the historical development of the Reconstructionism movement
- Tez No: 796846
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Mordecai Menahem Kaplan, Yahudilik, Mezhep, Yeniden Yapılanmacılık Hareketi, Mordecai Menahem Kaplan, Judaism, Reconstructionism Movement
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Mordecai Menahem Kaplan, Amerika'da yetişmiş bir Yahudi'dir. Neredeyse hayatı boyunca hahamlık yapmış olan Kaplan, yıllar boyunca Yahudiliğin inanç sistemine dair araştırmalar yapmıştır. Yahudilikteki geçmişten gelen ve modern insanlığa hitap etmeyen yönleri irdelemiş ve buna dair çözümler ortaya koymuştur. Yahudilik içerisinde önemli olan ancak içi boşalan ritüeller ve inançlara dair yeni anlamlar katma yolunda çalışmalar yapmıştır. Yapılan çalışmaların incelenmesi ve Yahudi tarihindeki yerine, etki alanına ilişkin bilgiler elde edilmiştir. Kaplan'ın, Yahudilikte çizdiği yeni yol olan Yeniden Yapılanmacılık Hareketine ve onun mezhebe dönüşümünde ortaya koyduğu fikirlerle Kaplan'ı ve Yeniden Yapılanmacılık Hareketini incelemek bize modern Yahudiler hakkında önemli bir bakış açısı sunacaktır. Bu sebeple, çalışmamızda Kaplan'ın Yahudiliğe bakış açısı, mezhebin temel taşları, ve Yahudilikteki reformları; mezhebin doğuşu, gelişimi ve günümüzdeki durumu şeklinde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mordecai Menachem Kaplan is a Jew who grew up in America. Kaplan, who was a rabbi almost all his life, spent years researching the belief system of Judaism. He examined the aspects of Judaism that come from the past and do not appeal to modern humanity and put forward solutions to this. He worked to add new meanings to rituals and beliefs that were important but hollow within Judaism. An examination of the studies carried out and information about its place in Jewish history and its sphere of influence were obtained. Examining Kaplan and the Reconstructionist movement, with the ideas he put forward in his conversion to sectarianism, which is the new path that Kaplan has charted in Judaism, will give us an important perspective on modern Jews. For this reason, in our study, Kaplan's perspective on Judaism, the corner stones of the sect, and his reforms in Judaism; the birth, development and present state of the sect.