Yoğun bakım desteği alan pediatrik onkoloji hastalarında başvuru nedenlerinin ve prognostik faktörlerin araştırılması
Indications for admission and prognostic factors in pediatric oncology patients admitted to the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 797528
  2. Yazar: BERKAY ALİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN UĞUR DİNÇASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: onkoloji, çocuk, yoğun bakım, prognoz, mortalite, oncology, child, intensive care unit, prognosis, mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmamızda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Onkoloji Bilim Dalında takipli, malign hastalık tanılı ve yoğun bakım desteği almış olguların yatış nedenleri, gelişen organ disfonksiyonları, aldıkları destek tedavileri, mortalite oranları ve prognozunu etkileyen faktörler yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Onkoloji Bilim Dalında takipli, malign hastalık tanılı 2010-2020 tarihleri arasında yoğun bakım desteği alan olguların elektronik kayıtları ve dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir Bulgular: Çalışmamıza Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Onkoloji Bilim Dalında takipli, malign hastalık tanılı, takipleri sırasında yoğun bakım desteği almış 63 hasta ve bu hastaların 85 başvurusu dahil edilmiştir. Başvuruların 53'ü erkek (%62.4) cinsiyete sahiptir. Çocuk yoğun bakım ünitesine (ÇYBÜ) kabul edilen hastaların primer malignite tanılarına bakıldığında en sık hematolojik maligniteler (n:38; %44.7) görülmektedir. Başvuruların %14.1 (n: 12)'i kemik iliği transplantasyonu (KİT) yapılan hastalardır. ÇYBÜ ihtiyacı en fazla olan hastalık evresi 49 başvuru (%57.6) ile progresyon/relaps evresidir. ÇYBÜ'ye başvuruların çoğu yatan hastaların (n: 75, %88.2) durumlarının kötüleşmesi sonucu gerçekleşmiştir. ÇYBÜ'ye 85 çocuk onkoloji başvurusundan 50'si exitus ile sonuçlanmıştır. Genel mortalite %58.8'dir. ÇYBÜ yatış nedenleri arasında en sık görülen kardiyak ve solunumsal yetmezliktir (n:24; %28.2 ve n:24; %28.2). ÇYBÜ izleminde en sık gelişen organ disfonksiyonu 69 başvuru (%81.2) ile solunumsal disfonksiyondur. Organ disfonksiyonlarının hepsinin mortalitesi yüksek ve %60'ın üzerindedir. ÇYBÜ'de en sık uygulanan destek tedavisi 70 başvuru (%82.4) ile ventilasyondur. Destek tedavilerinin hepsinin mortalitesi yüksek ve %70'in üzerindedir. Sonuç: Kanser, çocuklar için önemli bir ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisindeki gelişmeler sayesinde sağkalım oranları önemli ölçüde iyileşmiştir. Bu iyileşme nedeniyle çocuk onkoloji hastalarında yoğun bakım destek ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. ÇYBÜ'de kanserli çocukların tedavisi oldukça zorlu bir süreçtir. Bu nedenle yoğun bakım ihtiyacı olan çocuk onkoloji hastaları hakkında daha fazla bilgiye sahip olunması gerekir. Pediatrik kanser hastalarının yoğun bakım desteği ve sonuçları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak; çocuk onkoloji hastalarında yoğun bakım yatış endikasyonlarının tanımlanmasına, organ disfonksiyonunun altında yatan mekanizmaların daha iyi anlaşılmasına, klinik bozulma için risk faktörlerinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Böylece hastaların yoğun bakım ihtiyacı erken tanınarak hayat kurtarıcı tedaviler zamanında ve daha uygun maliyet ile uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to investigate the reasons for hospitalization, developing organ dysfunctions, supportive treatments, mortality rates and prognostic factors of cases diagnosed with malignant disease and admitted to intensive care unit in Ankara University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Oncology Department. Materials and Methods: In our study, electronic records and files of the cases diagnosed with malignant disease and admitted to intensive care unit between 2010-2020 in Ankara University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Oncology Department were retrospectively analyzed. Results: 63 patients diagnosed with malignant disease and admitted to intensive care unit during their follow-up in Ankara University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, Oncology Department and 85 applications of these patients were included to our study. 53 of the applicants were male (%62.4). Considering the primary malignancy diagnoses of patients admitted to pediatric intensive care unit (PICU), hematological malignancies (n:38; %44.7) are the most common. Bone marrow transplantation performed patients were %14.1 (n:12) of the admissions. The disease stage with highly requirement for PICU is the progression/relapse phase with 49 admissions (%57.6). Admission to PICU mostly occured as a result of deterioration of inpatients condition. Fifty out of 85 pediatric oncology admissions to the PICU resulted in exitus. Overall mortality is %58.8. Cardiac and respiratory failure is the most common reason of PICU admission (n:24; %28.2 ve n:24; %28.2). Respiratory dysfunction was the most common organ dysfunction in PICU follow-up with 69 admissions (%81.2). All organ dysfunctions have a high mortality rate above %60. Ventilation was the most common supportive treatment in the PICU with 70 admissions (%82.4). All supportive treatments have a high mortality rate above %70. Conclusion: Cancer remains a major cause of death for children. Survival rates have improved significantly, through improvements in the treatment of childhood cancers. Due to these improvements, the requirement for intensive care support in pediatric oncology patients is increasing everyday. The treatment of children with cancer in PICU is a very challenging process. Thus, it is necessary to have more information about pediatric oncology patients who need intensive care. More knowledge about intensive care support and outcomes in pediatric cancer patients could allow for better understanding of underlying mechanisms of organ dysfunction, defining indications for intensive care hospitalization, identifying risk factors for clinical deterioration, more timely administration of life saving therapies, more cost-effective delivery of care and utilization of PICU.