Covid-19 pandemisi bağlamında toplumsal eşitsizliklerin sosyolojik analizi: İstanbul ili Şişli ilçesi örneği
Sociological analysis of social inequalities in the context of the Covid-19 pandemic: The example of Şişli district of Istanbul province
  1. Tez No: 798203
  2. Yazar: ÖZLEM HASGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Sosyoloji, Toplumsal Eşitsizlik, Toplumsal Yapı, Covid-19, Pandemic, Sociology, Social Inequality, Social Structure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Toplumsal eşitsizlik konusu, bütün sosyolojik çalışmaların temel ilgi alanlarından biridir. Çünkü toplumsal yapıların ve toplumsal değişim mekanizmalarının anlaşılmasında, eşitsizliklerin anahtar bir rolü bulunmaktadır. Buradan yola çıkarak, Covid-19 pandemisinin beraberinde getirdiği değişim ve buna bağlı olarak ortaya çıkan toplumsal eşitsizlikler, bu tezin araştırma konusu olmuştur. Çalışmada ilgili literatür taranmış, elde edilen birikime dayalı olarak Covid-19 pandemisinin çok boyutlu sosyolojisi, toplumsal eşitliksizlik konusuyla ilişkilendirilerek tartışılmaya çalışılmıştır. Yüz yüze anket tekniği ile nicel desene sahip bir araştırma yürütülmüş olup, örneklem grubunda yer alan katılımcıların görüşleri ve literatür birlikte değerlendirilerek, Covid-19 pandemisinin toplumda yarattığı eşitsizlikler, farklı açılardan ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of social inequality is one of the main areas of interest of all sociological studies. Because inequalities play a key role in understanding social structures and mechanisms of social change. From this point of view, the change brought about by the Covid-19 pandemic and the resulting social inequalities have been the research subject of this thesis. In the study, the relevant literature was scanned, and the multidimensional sociology of the Covid-19 pandemic was tried to be discussed by relating it to the issue of social inequality, based on the accumulated knowledge. A quantitative study was conducted with the face-to-face survey technique, and the opinions of the participants in the sample group and the literature were evaluated together, and the inequalities created by the Covid-19 pandemic in the society were discussed from different perspectives.