Sigara kullanım davranışı ve koroner arterdarlığı şiddeti arasındaki ilişkinindeğerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between smoking behavior and the severity of coronary artery stenosis
  1. Tez No: 798423
  2. Yazar: ABDÜRRAHİM BORAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ÖZSARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Gensini Skoru, Koroner Arter Hastalığı, Nikotin Bağımlılığı, Sigara, Sigara Bırakma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sigara Kullanım Davranışı ve Koroner Arter Darlığı Şiddeti Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Dr Abdürrahim BORAN Tıpta Uzmanlık Tezi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Mart 2023 Amaç: Sigara kullanımının koroner arter hastalığı açısından önemli bir risk faktörü olmasından dolayı, nikotin bağımlılığı ve sigara bırakma başarı öngörüsüyle değerlendirilen sigara kullanma davranışı ile gensini skoruyla değerlendirilen koroner arter darlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel, prospektif tipte olan çalışmada, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde KAH nedeniyle KAG işlemi geçiren 18 yaş üzeri hastalara hazırlanan anketler yüz yüze bir şekilde dolduruldu ve anket sonuçlarının hastaların Gensini skorlarıyla ilişkisi incelendi. Bulgular: Çalışmada yer alan 334 katılımcının 80'i (%23,9) kadın, 254'ü (%76,1) erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 56,5 olup 23 ile 85 aralığında değişmekteydi. Katılımcıların Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi puanı ortalaması 4,55 bulunmuştur. Katılımcıların FNBT puanına göre ortalama nikotin bağımlılık düzeyi orta şiddetli çıkmıştır. Sigara Bırakma Başarı Öngörü Ölçeği puanı ortalamaları ise 39,6 hesaplanmıştır. Gensini skoru ortalamaları ise 21,7 olarak bulunmuştur. Anketlerden alınan puanlar gensini skorunun ikili kıyaslamalarında SBBÖÖ ile FNBT arasında anlamlı negatif korelasyon, gensini skoru ile SBBÖÖ puanı arasında ve FNBT ile gensini skoru arasında istatiksel açıdan anlamlı pozitif ilişki görülmüştür. Sonuç: Araştırmada FNBT puanı ile gensini skoru arasında pozitif bir korelasyon olduğu görülmüştür. Bu da nikotin bağımlılığı yüksek olan bireylerin daha şiddetli KAH'a sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmada gensini skoru yüksek olan dolayısıyla koroner arter darlık şiddeti fazla olan bireylerin SBBÖÖ puanları daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sonuç daha şiddetli KAH'ı olan hastaların sigara bırakmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Sigara kullanımının KAH için en önemli değiştirilebilir risk faktörlerinden birisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışma hastaların çoğunlukla daha ileri yaşlarda ve daha şiddetli KAH hastası olduklarında sigara bırakmaya eğilimli olduklarını göstermektedir. Genç bireyler veya eğitim seviyesi düşük olanlar gibi sigara bırakma başarısı düşük gruplara yönelik kişiselleştirilmiş çabaların bırakma başarısını artıracağını düşünmekteyiz. Hem toplum sağlığı açısından primer koruma amaçlı hem de KAH hastalarında sekonder koruma amaçlı sigara içen herkese sigara bırakma danışmanlığının verilmesi ve bu konuda tüm halka hitap eden eğitim çalışmalarının aksatılmadan gerçekleştirilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Smoking Behavior and the Severity of Coronary Artery Stenosis, Dr Abdürrahim BORAN, Thesis in Medicine, Bolu Abant Izzet Baysal University Family of Medicine Department, March 2023 Objectives: Because smoking is an important risky factor in terms of coronary artery disease(CAD), it is aimed to analyze the correlation between smoking behaviour evaluated with smoking cessation success prediction scale (SCSPS) and nicotine addiction, and coronery artery stenosis with gensini score. Methods: In this cross-sectional prospective study, questionnaires which are prepared for patients who are implemented coronary angiography(CAG) in Bolu Abant İzzet Baysal University Hospital Cardiology Clinic in consequence of (CAD) are filled out, and relation between questionnaire results and Gensini scores of the patients are inspected. Results: Of 334 participants, 80 (%23,9) were women and 254 (%76,1) were men. Average age of the participants was 56,5 and age of participants varied from 23 to 85. The Fagerström Test for Nicotine Dependence (FTND) point average was counted as 4,55. According to the participants' FTND point, average nicotine addiction level was found out. The mean scores of the Smoking Cessation Success Prediction Scale were calculated as 38.6. Also Gensini score averages were indicated as 21,7. In the pairwise comparisons of the scores obtained from the questionnaires, a significant negative correlation was observed between the SBBÖÖ and FNBT, a statistically significant positive correlation was observed between the gensini score and the SBBÖÖ score, and between the FNBT and gensini score. Conclusion: In the study, it is concluded that there is a positive correlation between FTND point and gensini score. It shows that the more individuals has nicotine addiction, the more severe they have CAD. In the study, it is found out that the more individuals has coronary artery stenosis severity as a result of high gensini score, the higher they get SCSPS points. This conclusion points out that patients that have more severe CAD tend to smoking cessation more. It is known that smoking is one of the most important changeable risk factors in CAD. This study is an example of that when patients get older and have more severe CAD, they tend to stop smoking. We think that personalized efforts for groups with low cessation success, such as young individuals or those with a low level of education, will increase the success of quitting. We recommend that smoking cessation counseling should be given to all smokers for both primary prevention in terms of public health and secondary prevention in CAD patients, and that educational studies addressing the entire public should be carried out without interruption. KEYWORDS: Atherosclerosis, Gensini Score, Coronary Artery Disease, Nicotine Addiction, Smoking, Smoking Cessation