Investigation of the efficacy of different sources of platelet-rich plasma (PRP) on wound healing in experimentally induced cutaneous wounds in diabetic rabbit models
Deneysel diyabetik kutanöz yara modeli oluşturulantavşanlarda farkli kaynaklardan sağlanan trombositten zengin plazmalarin (TZP) yara iyileşmesi üzeri̇ne etki̇nli̇ği̇ni̇n araştirilmasi
  1. Tez No: 798755
  2. Yazar: MUHAMMAD WAQAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Plazma İnterlökin, Tavşan, Trombositten Zengin Plazma, Yara İyileşme, Diabetes, Plasma Interleukin, Rabbit, Wound Healing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, alloksan monohidrat ile indüklenen diyabetik tavşan modellerinde, oluşturulan 4 cm2 karelik tam kalınlıkta kutanöz yaralar üzerinde çeşitli kaynaklardan sağlanan (otolog, heterolog ve homolog) Trombositten Zengin Plazma (TZP) jelinin in-vivo terapötik etkileri değerlendirildi. Trombositten zengin plazma; PDGF, VEGF, EGF, FGF, TGF, IGF gibi çok sayıda doğal büyüme faktörüne sahip olduğundan lokal olarak doku iyileşmesinin hızlanmasına yardımcı olur. Yaklaşık 2.63 ± 0.35 kg ağırlığında ve 12-18 haftalık 30 adet Yeni Zelanda Tavşanı, bu çalışma için altışarlı beş gruba ayrıldı. Homolog TZP kan donörü olarak ise ilave dört tavşan kullanıldı. Böylece toplam 34 adet tavşan kullanılmış oldu. Heterolog TZP'yi elde etmek için yetişkin 1 yaşında erkek, 50 kg ağırlığında bir Akkaraman koyunu kullanıldı. Diyabet; alloksan monohidrat'ın 100 mg/kg dozunda, 48 saat arayla iki kez intravenöz enjeksiyon ile başarıyla indüklendi. Kan glukozunu kontrol etmek için rDNA kökenli insan insülini kullanıldı. Tüm diyabetik grup tavşanların alloksan monohidrat enjeksiyonu öncesi kan şekerleri 100.5 ± 6.5; mg/dl ve 5 gün sonrası 336.9 ± 51.9; mg/dl ve p değeri 0.000 olarak kaydedildi. TZP, çift aşamalı santrifüj tekniği kullanılarak hazırlandı ve CaCl2 kullanılarak jel formu oluşturuldu. TZP Jeli, başlangıçtaki kan numunesinden 3.5 kat daha fazla trombosit konsantrasyonuna sahipti. Deneysel yaralanma sonrası klinik parametreler, morfometrik ve morfolojik değerlendirmeler 0., 3., 7., 10., 14., 17., 21. ve 25. günlerde yapıldı. Histopatolojik olarak yara biyopsileri 25. günde değerlendirildi. Çalışma süresince kilo alımı, sıcaklık, nabız hızları ve solunum sayısı gibi klinik parametreler açısından hem izotonik ile kontrol (HR-NS ve DR-NS) hem de bütün TZP ile tedavi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Tüm TZP ile tedavi edilen (DR-AuPRP, DR-HoPRP, DR-HePRP) gruplarda, yara iyileşmesinde hızlanma gözlenirken, her iki kontrol grubunda; özelikle de Diyabetik Kontrol (DR-NS) grubunda, gecikmiş yara iyileşmesi belirlendi. Tüm TZP gruptaki yaraları, 14. günde yaklaşık olarak yüzde 60'lık bir yara kapanmasına sahipti ve her iki kontrol grubu yarasıyla karşılaştırıldığında; Sağlıklı Kontrol (HR-NS) için yalnızca 14. günde ve Diyabetik Kontrol (DR-NS) için 17. günde yaklaşık yüzde 56'lık yara kapanmasına ulaşabildi. Bu değerler daha sonra 21. ve 25. günlerde DR-AuPRP için % 95.72 ± 3.74 ve % 99.23 ± 0.71'e; DR-HoPRP için % 92.44 ± 5.07 ve % 96.04 ± 3.70'e; DR-HePRP için % 89.37 ± 12.24 ve % 97.32 ± 3.12'e; DR-NS için % 76.96 ± 15.04 ve % 84.33 ± 9.29 ve HR-NS için % 84.91 ± 17.30 ve % 92.27 ± 14.72; ilgili günler için tüm gruplar arası yapılan karşılaştırmada ise istatistiksel olarak anlamlı p değeri 0.036 ve 0.019 olarak kaydedildi. Gruplar arasında klinik yara parametreleri skorlaması 17., 21. ve 25. günlerde istatistiksel olarak anlamlıydı ve p değerleri sırasıyla 0.012, 0.033 ve 0.003 olarak kaydedildi. Serum IL-6 ve IL-8 seviyeleri gruplar arasında sırasıyla sadece 0. gün ve 14. günde istatistiksel olarak anlamlıydı. Gruplar arasında 25. günde histopatolojik skorlama istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.027) ve en önemli fark DR-AuPRP ile DR-NS arasında belirlendi. Histopatolojik olarak; Trombositten Zengin Plazma (TZP), erken anjiyogenez, sağlıklı granülasyon yatağı oluşumu, kollajen liflerinin daha iyi gelişimi ve yapılanması ve yeterli yeniden epitelizasyon ile birlikte iyileşme sürecinde kabul edilebilir bir artış sağladı. Sonuç olarak TZP'nin; nereden elde edildiğine (örn. Otolog, Homolog, Heterolog) veya nasıl hazırlandığına bakılmaksızın, diyabetik tavşan modellerinde kutanöz yara iyileşmesini modüle edip hızlandırdığı vurgulanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the in-vivo therapeutic effects of variously sourced (i.e. autologous, heterologous and homologous) Platelet-Rich Plasma (PRP) gel on 4 cm2 squared full-thickness cutaneous wounds in diabetic rabbit models induced with alloxan monohydrate was evaluated. Platelet-rich plasma has an abundance of natural growth factors like PDGF, VEGF, EGF, FGF, TGF, IGF; thus, helps to locally accelerate tissue repair. Thirty New-Zealand Rabbits weighing approximately 2.63 ± 0.35 kg and aged 12-18 weeks were divided into five groups of six each for this study. While additional four rabbits were used as homologous PRP blood donors. Thus, making a total of 34 rabbits. An adult 1-year old male Akkaraman sheep; weighing 50 kg was used to obtain the heterologous PRP. Diabetes was induced using two doses; 48-hours apart intravenous injections of alloxan monohydrate at dose rates of 100 mg/kg. Thereafter, human insulin of rDNA origin was used to regulate diabetes. Blood glucose of all the diabetic group rabbits before alloxan monohydrate injection was 100.5 ± 6.5; mg/dl and after 5 days was 336.9 ± 51.9; mg/dl, with p = 0.000. PRP was prepared using double centrifugation technique and gel form was induced using CaCl2. PRP Gel had an average platelets concentration approximately at 3.5 times more than the baseline. Post-wounding clinical parameters, morphometric and morphologic evaluations were done at 0th, 3rd, 7th, 10th, 14th, 17th, 21st, and 25th days. Histopathologically wounds were evaluated on the 25th day. There was no statistically significant difference among both the normal saline control and all the PRP treatment groups with respect to clinical parameters like weight gain, temperature, pulse and respiration rates throughout the study period. While acceleration in wound healing was observed in all PRP treated (i.e. DR-AuPRP, DR-HoPRP, DR-HePRP) groups, in both control groups, delayed wound healing was detected, especially in the Diabetic Rabbit Normal Saline (DR-NS) group. All the PRP group wounds had approximately achieved a 60 % wound contraction percentage by day 14th, as compared to both the control group wounds that reached an approximate 56 % wound contraction percentage only on day 14th for Healthy Rabbit Normal Saline (HR-NS) and day 17th for Diabetic Rabbit Normal Saline (DR-NS) group. These values later on day 21st and day 25th reached up to 95.72 ± 3.74 % and 99.23 ± 0.71 % for DR-AuPRP; 92.44 ± 5.07 % and 96.04 ± 3.70 % for DR-HoPRP; 89.37 ± 12.24 % and 97.32 ± 3.12 % for DR-HePRP; while 76.96 ± 15.04 % and 84.33 ± 9.29 % for DR-NS and 84.91 ± 17.30 % and 92.27 ± 14.72 % for HR-NS; with a cumulative statistical significance between all groups as p=0.036 and 0.019 for these respective days. Clinical wound parameters scoring among all the groups was statistically significant on 17th, 21st, and 25th days with p values of 0.012, 0.033 and 0.003 respectively. Serum IL-6 and IL-8 levels were statistically significant among the groups only on 0th day and 14th day respectively. Histopathological scoring on the 25th day was statistically significant between the groups (p=0.027) and the most significant difference was determined between DR-AuPRP and DR-NS. Histopathologically; Platelet-Rich Plasma (PRP), provided an acceptable augmentation in the healing cascade, together with early angiogenesis, healthy granulation bed establishment, better development and structuring of collagen fibers and sufficient re-epithelialization. Platelet-Rich Plasma (PRP) irrespective from where it has been sourced (i.e. Autologous, Homologous, Heterologous) or obtained from; modulates and accelerates cutaneous wound healing in diabetic rabbit models.