The symbol and concept of time in painting from the XX century to the present
XX. yüzyıldan günümüze resim sanatındaki zaman sembolü ve zaman kavramı
- Tez No: 798817
- Danışmanlar: PROF. DR. TEYMUR RZAYEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sembol, Bilim, Felsefe, Sanat, Zaman Kavramı, Çağdaş sanat, Symbol, Science, Philosophy, Art, Concept of Time, Contemporary art
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez XX. yüzyıldan, günümüze resim sanatındaki zaman sembolü ve kavramını incelemektedir. Sanat ve sembol arasındaki ilişkiyi düşünsel ve plastik sanatlar bağlamında araştırmakta ve değerlendirmektedir. Bu tezde sanat eseri yelpazesinin, sanatsal yaratıcılığın yeni yönleri ile sembolizm ve algı arasındaki ilişkisi, yeni zaman sembolleri yaratmanın modern bir yolu ve bunların izleyiciye aktarımı araştırılmaktadır. Bu çalışma, Batı sanatındaki eğilimlerin çeşitliliğinin sanatçı ve sanatçı grupları üzerindeki politik, ekonomik, sosyal gibi dış etkileri araştırmaktadır. Böylece sanatta semboller, diller, görüntüler dönüşüme uğramakta, yeni teknikler ve izleyiciye aktarım yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Zaman sembolü ve kavramını daha derin anlamak için modern bilimin doğduğu döneme geri dönmek gerekir. Bu tezde zamanın doğasını anlamak için, antik çağda Anadolu filozofu Herakleitos'tan ve günümüzde Stephen Hawking'e kadar bilim insanlarının“zamanın doğası”ile ilgili tüm teorileri incelenmektedir.“Zaman ve semboller”kavramına ilişkin felsefi görüşler de önemli bir rol oynamaktadır. Ressamların sanat eserlerini kurgulama biçimleri, üslup açısından yeni zaman sembolleri arayarak kullanmaları, çağdaş resimdeki etkileşim, sanatçıların yeni teknik ve materyal kullanmalarını inceleyerek; zaman kavramı ile zaman sembolünün sanat anlayışı analizini yapmaktadır. Metnin son bölümünde Tetiana Müsevitoğlu'nun resimlerine yer verilerek, zaman sembolü ve zaman kavramına etkileşimi ele alınıp çalışma tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the symbol and concept of time in art from the 20th century to the present. In addition, it investigates and evaluates the relationship between art and symbol in the context of ideational and plastic arts. Furthermore, this dissertation investigates the relationship of the array of artworks between new aspects of artistic creativity and symbolism and perception, a modern way of creating new time symbols and their transfer to the audience. Finally, this study investigates the external effects of the diversity of trends in Western art on artists and artist groups such as political, economic, and social. Thus, symbols, languages, and images are transformed in art, and new techniques and transfer methods to the audience emerge. In order to understand both time symbols and concepts more deeply, it is necessary to go back to the era when modern science was born. In order to understand the nature of time, this dissertation examines scientists theories about the“nature of time”from the Anatolian philosopher Heraclitus in ancient times and the ones from our present time, such as Stephen Hawking. Philosophical views on the concept of“time and symbols”also play an essential role. In this study, by investigating the way the painters construct their works of art, their search and use of new time symbols in terms of style, the interaction in contemporary art, the use of new techniques and materials by the artists, the concept of art for the concept of time and time symbols are analyzed. In the last part, Tetiana Müsevitoğlu's paintings are included, the interaction with the time symbol and the concept of time is discussed, and the study is completed.