Siyasal imaj oluşturma bağlamında yerel yöneticilerin sosyal medya kullanımı: Büyükşehir belediye başkanları örneği
Social media use of local administrators in the context of creating political image the example of metropolitan mayors
- Tez No: 799051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Siyasal İletişim, Siyasal İmaj, Yerel Yönetimler, Büyükşehir Belediye Başkanları, Social Media, Political Communication, Political Image, Local Governments, Metropolitan Mayors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu tez çalışması, sosyal medya araçları ile çevrimiçi siyasal imaj yönetiminin dinamiklerini incelemektedir. Araştırmanın amacı, seçim dönemi dışında büyükşehir belediye başkanlarının çevrimiçi medyadaki imaj inşasını analiz etmektir. Araştırma, büyükşehir belediye başkanlarının kişisel Twitter ve Instagram hesaplarından seçim dönemi dışındaki bir dönem olan 01.05.2021 - 31.05. 2021 tarihleri arasında paylaşılan içerikler ile sınırlandırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin kolay bir şekilde okunabilmesi ve belediye başkanlarının sosyal medyadaki imajlarının inşasını ortaya çıkarmak için içerik analizi ve göstergebilimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, belediye başkanlarının toplam 5.703 gönderinin yarısına yakınında resmi görevlerini sürekli vurgulayarak siyasal imajlarını korumaya yönelik paylaşımlar yaptığı görülmüştür. Büyükşehir belediye başkanlarının Twitter'da yüzde 54 oranında politika odaklı bir iletişim tarzını benimsediği, Instagram'da ise Twitter'ın aksine yüzde 68 gibi yüksek bir oranla gündelik bir iletişim tarzını tercih ettiği görülmüştür. Her iki platformda da belediye başkanlarının kendi görsel içerikleri en fazla etkileşime sahip gönderilerin başında gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the dynamics of social media tools and online political image management. The aim of the research is to analyze the image construction of the metropolitan mayors in the online media, except for the election period. The research is limited to the contents shared between the dates 01.05.2021 - 31.05. 2021, which is a period outside the election period, from the personal Twitter and Instagram accounts of the metropolitan mayors. Content analysis and semiotic analysis methods were used in order to easily read the data obtained as a result of the research and to reveal the construction of the images of mayors on social media. As a result of the research, it was seen that the mayors made posts to protect their political image by constantly emphasizing their official duties in almost half of the total 5,703 posts. It has been observed that metropolitan mayors adopt a policy-oriented communication style on Twitter with a rate of 54 percent, and on Instagram, unlike Twitter, they prefer a daily communication style with a high rate of 68 percent. On both platforms, mayors' own visual content is one of the posts with the most interaction.