Gelenekselleşmiş seramik etkinlikleri ve pişirim yöntemleri
Traditional ceramic activities and firing methods
- Tez No: 799050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ÜLKÜ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, pişirim teknikleri, etkinlikler, obvara, sagar, raku, Ceramics, firing techniques, activities, obvara, sagar, raku
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Seramik etkinliklerin ve pişirim tekniklerinin seramik bünyeleri dayanıklı estetik hijyenik ve uygulanabilir olması yüzyıllarıdır kullanılmakta incelenmekte ve geliştirilmektedir. Tarihsel süreç içerisinde farklı özgün renge, dokuya parlaklığa sahip sırlar aranmış ve bu alanda birçok yeniliğin yaşanmasına sebep olmuştur. Farklı alternatif pişirim yöntemleri ve uygulama alanları etkinliklerle oluşturulmuş ve yeni fırınlar icat edilmiştir. Seramik yüzeylerde pişirim hataları giderilmiş tuz pişirimi sepet pişirimi raku pişirim ve obvara pişirimi sagar pişirimi seramik sanatında önemli bir yere sahip olmuştur. Ve bu pişirimi uygulayan sanatçılar ele alınmış pişirim tekniklerinin farklılıkları ortaya koyulmuştur. Gelenekselleşmiş Seramik etkinlikleri yapılan bölgelerde binlerce yıllık geçmişe sahiptir, çağdaş örneklerle desteklenmesi sanatçıların öğrencilerin sanatseverlerin arasındaki etkileşimin artırılması amaçlanmıştır. Geleneksel ve çağdaş uygulamaların etkinliklerle gerçekleştirilmesi geleneksel seramik sanatının sınırlarının gelişerek daha tanınır hale gelmesi diğer bir hedeftir. Ülkemizdeki sanatçılar öncülüğü ile tarihsel olarakta Seramik sanatında büyük öneme sahip bölgeler seçilerek öğrenci ve sanat severlerin asistanlığıyla gelenekselleşen seramik etkinliklerin günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır. Bu etkinliklerin ortak özellikleri çalışma alanı açık havada, gerçekleşmesidir.
Özet (Çeviri)
The fact that ceramic activities and firing techniques are durable, aesthetic, hygienic, and applicable has been used, studied, and developed for centuries. In the historical process, glazes with different original colors, textures and gloss have been sought, and this has led to many innovations in this field. Different alternative firing methods and application areas have been created with activities and new furnaces have been invented. Firing faults were eliminated on ceramic surfaces, salt firing basket firing, raku firing, and obvara firing, Sagar firing had an important place in the art of ceramics. And the artists who applied tÜRhis firing were discussed and the differences in firing techniques were revealed. Traditional ceramic activities have a history of thousands of years in the regions where they are held, it is aimed to support the artists with contemporary examples and to increase the interaction between the students and the art lovers. The realization of traditional and contemporary practices with activities, the development of the boundaries of traditional ceramic art, and making it more recognizable is another goal. With the leadership of the artists in our country, regions that have historically had great importance in the art of ceramics have been selected, and the ceramic activities, which have become traditional with the assistance of students and art lovers, have survived to the present day. The common feature of these activities is that they take place in the open air in the working area.