Katamaran teknelerde tünel kıç formu uygulamasının hidrodinamik analizi
Hydrodynamic analysis of tunnel stern form application in catamaran vessels
- Tez No: 799092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katamaran, Direnç, Tünel Kıç, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Catamaran, Resistance, Tunnel Stern, Computational Fluid Dynamics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dünyada deniz yolcu ve ticari trafik hacminin artması, rekabetçi gemilerin tasarım için yeni yöntem ve modellerin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Katamaranlar yolcu ve kargo taşımacılığı alanında oldukça fazla kullanılmaktadır. Tasarım ve hidrodinamik özellikleri onları diğer gemi türlerine kıyasla farklı kılmaktadır. Hidrodinamiğin temel kavramlarından biri olan gemi direncinin belirlenmesi, dizayn aşamasında makine gücü seçimi açısından oldukça önemlidir. Çift gövdeli teknenin suda ilerlerken oluşturduğu direnç teknenin baş ve kıç formu, tekneler arasındaki uzaklık, oluşturduğu dalga sistemi gibi çok sayıda farklı etkenlere bağlıdır. Bu faktörlerin belirlenmesi ve hesaplanabilmesi analitik olarak neredeyse imkansızdır. Bundan dolayı günümüzde direnç tahmini için model deneyi veya hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında çift gövdeli teknenin kıç tasarımı ve dirence etkisi hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemiyle ele alınacaktır. Büyük boy pervane kullanımı ve ses ve titreşim azaltılması için kullanılan tünel kıç uygulaması bu çalışmada direnç açısından çift gövdeli tekneler üzerinde hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi ile incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The increase in marine passenger and commercial traffic volume in the world necessitates the development of new methods and models for the design of competitive ships. Catamarans are widely used in the field of passenger and cargo transportation. Their design and hydrodynamic characteristics make them different compared to other types of ships. Determination of ship resistance, which is one of the basic concepts of hydrodynamics, is very important in terms of machine power selection at the design stage. The resistance created by the ship while moving through the water depends on many different factors such as the bow and stern form of the hull, the distance between the hulls, and created wave system. Determining and calculating these factors is almost impossible analytically. Therefore, model test or computational fluid dynamics method are used for resistance prediction today. In this thesis, the stern design of the double hull and its effect on the ship resistance will be discussed with the computational fluid dynamics method. In this study, the tunnel stern application, which is used for the use of large-size propellers for noise and vibration reduction, will be examined in terms of resistance by computational fluid dynamics method on double hull ships.