İsmet İnönü'nün Zonguldak ziyaretleri (1933-1964)
İsmet İnönü's travels to Zonguldak (1933-1964)
- Tez No: 799161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL NAMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Zonguldak, İsmet İnönü, Yurt Gezisi, Kömür, Zonguldak, İsmet İnönü, Country Trip, Coal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
“İsmet İnönü; halk ile bütünleşmek, onların dertlerini dinlemek, ekonomik alandaki gelişmeleri ve yatırımları yerinde görmek, siyasi alanda halkın desteğini almak, doğal afetlerde onlar ile beraber olmak amacıyla çeşitli tarihlerde yurtiçi ziyaretleri yapmıştır. Bu ziyaretlerin önemli duraklarından biri Türkiye Cumhuriyet'inin enerji ve sanayi alanında lokomotif şehri olan Zonguldak olmuştur. İsmet İnönü siyasi hayatı sürecinde farklı amaç ve görevlerle Zonguldak'a ziyaretlerde bulunmuştur. Bu ziyaretler neticesinde Zonguldak ve çevresinde sanayi, madencilik, sosyal ve kültürel alanlarda büyük değişim ve gelişmeler olmuştur. Bu çalışmada İsmet İnönü'nün Zonguldak'a ziyaretler yapmasının nedenleri, ziyaretler ile ilgili genel bilgiler ve Zonguldak'ın ziyaretler öncesi ve sonrasındaki siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik durumu anlatılmıştır. İsmet İnönü'nün Zonguldak ziyaretlerinin etkileri, sonuçları ve basına yansımaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Zonguldak'ın Türkiye için taşıdığı önem ve tarihsel süreçteki gelişimi, İnönü'nün Zonguldak ziyaretleri ekseninde ortaya çıkan sonuçlar ve ülkeye etkileri ile değerlendirilmiştir. Çalışmada söz konusu dönemlerde yaşanan gelişmeleri doğru şekilde anlatmak ve aydınlatmak için kaynak olarak arşiv belgeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tutanaklarından, süreli yayınlar, kitaplar, hatıralar, makaleler, dergiler, gazetelerden, yararlanılmıştır. Yapılan bu tez çalışması ile Zonguldak'ın yakın tarihine ışık tutarak geleceğine yönelik planların yapılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir.”
Özet (Çeviri)
“İsmet İnönü; He made domestic visits on various dates in order to integrate with the people, to listen to their problems, to see the developments and investments in the economic field, to get the support of the people in the political field, and to be with them in natural disasters. One of the important stops of these visits was Zonguldak, the locomotive city of the Republic of Turkey in the field of energy and industry. İsmet İnönü visited Zonguldak for different purposes and duties during his political life. As a result of these visits, there have been great changes and developments in industry, mining, social and cultural areas in and around Zonguldak. In this study, the reasons for İsmet İnönü's visits to Zonguldak, general information about the visits and the political, social, cultural and economic situation of Zonguldak before and after the visits are explained. The effects, results and media reflections of İsmet İnönü's visit to Zonguldak have been tried to be revealed. The importance of Zonguldak for Turkey and its development in the historical process have been evaluated with the results of İnönü's visits to Zonguldak and its effects on the country. In the study, archival documents, the minutes of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM), periodicals, books, memoirs, articles, magazines, and newspapers were used as sources to accurately describe and illuminate the developments experienced in the mentioned periods. With this thesis, it is aimed to contribute to the plans for the future by shedding light on the recent history of Zonguldak.”