Discrete-time adaptive IDA-PBC control for DC-DC boost convertor with uncertain constant power load
Belirsiz sabit güç yükü ıle DC-DC boost dönüştürücü ıçın ayrık zamanlı uyarlanabılır IDA-PBC kontrolü
  1. Tez No: 799208
  2. Yazar: SYED TAIMOOR ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMED ALKRUNZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: boost dönüştürücü, IDA-PBC, daldırma ve değişmezlik (I&I), port kontrollü Hamilton sistemi, Adaptif Kontrol, boost converter, IDA-PBC, immersion and invariance (I&I), port-controlled Hamiltonian system, Adaptive Control
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu Tezde, bilinmeyen sabit güç yükü dikkate alınarak DC-DC boost dönüştürücünün çıkış voltajı regülasyonu sorunu ele alınmıştır. Güç yükünde belirsizliğe sahip dc-dc boost dönüştürücü, güç dönüştürücülerinin ortalama dinamiklerine dayalı olarak port kontrollü Hamilton sisteminin yapısında ayrık zaman ayarında formüle edilmiştir. Belirsiz olduğu düşünülen dc-dc boost dönüştürücü için uyarlanabilir ayrık zamanlı ara bağlantı ve sönümleme ataması pasiflik tabanlı denetleyici (IDA-PBC) sunulmuştur. Ayrıca, teknik daldırma ve değişmezlik yöntemi (I & I), IDA-PBC denetleyicisi için otomatik bir güncelleme sağlayan Lyapunov teorisini kullanarak tahmincinin asimptotik stabilitesini garanti ederek, bilinmeyen güç yükünün tahmincisini ayrık zaman ayarında tasarlamak için kullanılır. Önerilen uyarlanabilir IDA-PBC denetleyicisi dc-dc boost dönüştürücüye uygulanır ve dönüştürücünün performansı MATLAB / SİMUL INK tarafından test edilir. Simülasyon sonuçları, önerilen uyarlanabilir denetleyicinin, sabit güç yükündeki büyük ölçekli değişiklikler altında sistemin kararlılığını, etkinliğini ve sağlamlığını başarıyla koruduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of the output voltage regulation of the dc-dc boost converter considering unknown constant power load is addressed. The dc-dc boost converter with uncertainty in the power load is formulated in discrete-time setting in the structure of port-controlled Hamiltonian system based on the average dynamics of the power converters. An adaptive discrete-time interconnection and damping assignment passivity-based controller (IDA-PBC) for the considered uncertain dc-dc boost converter is presented. Besides, the technique method of the immersion and invariance (I&I) is used to design the estimator of the unknown power load in discrete-time setting by guaranteeing asymptotic stability of the estimator using Lyapunov theory providing an automatic update for the IDA-PBC controller. The proposed adaptive IDA-PBC controller is applied to the dc-dc boost converter and the converter's performance is tested by MATLAB/SIMULINK. The simulation results illustrate that the proposed adaptive controller successfully preserves the stability, effectiveness, and robustness of the system under large-scale variations in the constant power load.