Lise düzeyindeki öğrencilerin sağlık anksiyetesi ve siberkondri düzeylerinin değerlendirilmesi
Health anxiety and cyberchondria level evaluation of high school achievement
- Tez No: 799306
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ergen, Hemşirelik, Lise Öğrencileri, Sağlık Anksiyetesi, Siberkondri, Adolescent, Nursing, Health Anxiety, High School Students, Cyberchondria
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı; lise düzeyindeki öğrencilerin sağlık anksiyetesi ve siberkondri düzeylerinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın evrenini İstanbul'da yer alan Alibeyköy Anadolu Lisesi öğrencileri; örneklemini ise tabakalama örnekleme yöntemiyle belirlenen, araştırmaya katılmayı kabul eden ve o gün okulda bulunan öğrenciler (328) oluşturdu. Araştırmada veriler anket tekniği ile yüz yüze toplandı. Araştırmanın veri toplama araçları; literatür eşliğinde hazırlanan ''Sosyodemografik Bilgi Formu'', Salkovskis ve arkadaşları tarafından 2002 yılında oluşturulan, Aydemir ve arkadaşları tarafından 2013 yılında Türkçeye uyarlanan ''Sağlık Anksiyetesi Ölçeği'' ve McElroy ve Shevlin tarafından 2014 yılında geliştirilen, Türkçe formunun geçerlilik ve güvenirlilik çalışmaları Uzun (2016) tarafından yapılan ''Siberkondri Ciddiyet Ölçeği''dir. Verilerin hesaplanmasında tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi, Spearman Rho Korelasyon ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin bazı özelliklerinden; yaş, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, gelir durumu gibi özellikleri ile sağlık anksiyetesi düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Öğrencilerin cinsiyet, kronik hastalık varlığı ve internette zaman geçirme süreleri ile sağlık anksiyetesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Lise öğrencilerinin siberkondri düzeyleri ile sağlık anksiyetesi düzeyleri arasında pozitif yönde ilişki belirlenmiştir. Öğrencilerin cinsiyet, internetten araştırma yapma sıklığı ve siberkondri düzeylerinin sağlık anksiyetesine etkisinin incelendiği çoklu regresyon analizinde üç değişkenin sağlık anksiyetesini %31 oranında etkilediği belirlenmiştir. Üç değişkenden sağlık anksiyetesini ilk sırada; cinsiyetin -0.22, sırasıyla internetten araştırma yapma sıklığının 0.17 ve siberkondrinin 0,42 oranında etkilediği saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda lise düzeyindeki öğrencilerin bazı özelliklerinin, sağlık anksiyetesi düzeyleri üzerinde pozitif yönde etkisinin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin sağlık anksiyetesi düzeyleri ile siberkondri düzeyleri arasında pozitif yönde ve zayıf veya orta düzeyde bir ilişki olduğu ve siberkondri düzeyleri arttıkça sağlık anksiyetesi düzeylerinin arttığı görülmüştür. Bu bilgiler ışığında bu çalışma geleceğe ışık tutan gençlerin sağlık anksiyetesi ile siberkondri düzeylerinin genel bir çerçeveden görülebilmesini sağlarken, aynı zamanda adölesanların anksiyetelerini azaltmak amacıyla yapılacak stratejilere yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to evaluate the health anxiety and cyberchondria levels of high school students. The universe of the research is Alibeyköy Anatolian High School students in Istanbul; The sample consisted of students (328), determined by stratification sampling method, who agreed to participate in the study and were at school that day. The data in the study were collected face to face with the questionnaire technique. Data collection tools of the research; The“Sociodemographic Information Form”prepared in the accompaniment of the literature, the“Health Anxiety Scale”created by Salkovskis et al. in 2002 and adapted into Turkish by Aydemir et al. in 2013, and the validity and reliability studies of the Turkish form developed by McElroy and Shevlin in 2014. (2016)“Cyberchondria Severity Scale”. Descriptive statistics, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test, Spearman Rho Correlation and linear regression analysis were used to calculate the data. Some of the features of the students; No significant difference was found between the characteristics such as age, mother's education level, father's education level, income status and health anxiety levels. A significant relationship was found between the students' gender, presence of chronic disease, and the time spent on the Internet, and health anxiety. A positive correlation was determined between the cyberchondria levels of high school students and their health anxiety levels. In the multiple regression analysis examining the effects of students' gender, frequency of internet searches and cyberchondria levels on health anxiety, it was determined that three variables affected health anxiety by 31%. Among the three variables, health anxiety ranks first; It was determined that gender affects -0.22, the frequency of doing research on the internet by 0.17 and cyberchondria by 0.42, respectively. In line with the findings, it was determined that some characteristics of high school students had a positive effect on their health anxiety levels. As a result, it was observed that there was a positive, weak or moderate relationship between students' health anxiety levels and cyberchondria levels, and that as their cyberchondria levels increased, their health anxiety levels increased. In the light of this information, it is thought that this study will provide a general view of the health anxiety and cyberchondria levels of young people, which sheds light on the future, while at the same time it will guide the strategies to be made to reduce the anxiety of young people.