Prematüre bebeklerin uzun dönem böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of LONG-TERM kidney functions of preterm infants
- Tez No: 799606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, Glomerül filtrasyon hızı, mikroalbüminüri, Prematurity, glomerular filtration rate, microalbuminuria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
GİRİŞ: Her sene yaklaşık 15 milyon prematüre bebek dünyaya gelmektedir. Yenidoğan yoğun bakım alanındaki gelişmeler ile prematüre bebeklerin yaşam şansları artmıştır. Bununla beraber bu bebekler uzun dönem kronik hastalıklar açısından da risk altındadır. Nörolojik, solunumsal ve kardiyovasküler sistem sorunlarının yanında son yıllarda renal sistem problemleri gündeme gelmiştir. Brennerin azalmış nefron hipotezine göre doğuştan eksik nefron ile doğan prematüreler postnatal faktörlerin de ekstra etkisi ile akut ve kronik böbrek hastalığı açısından risk altındadır (1,2). AMAÇ: Çalışmamızda prematüre doğmuş bebeklerin 12-36 aydaki böbrek fonksiyonlarını değerlendirmeyi ve böbrek fonksiyonlarına etki edebilecek antenatal ve postnatal faktörleri belirlemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yüksek Riskli Bebek İzlem polikliniğinde Şubat 2021 - Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi Çalışmaya Ocak 2018- Aralık 2019 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesinde, 32 gestasyon haftası ve altı doğup, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilmiş bebekler doğumhane kayıtlarından belirlendi. Bu bebeklerden sağlıkla taburcu edilmiş konjenital böbrek veya herhangi kromozomal anomalisi olmayan düzeltilmiş 12-36 ay arası bebekler belirlenerek çalışmayı kabul eden 75 bebek çalışma grubuna dahil edildi. Sağlıklı gebelik sonucunda term doğmuş 12-36 aylık 50 bebek kontrol grubu olarak alındı. Çalışma ve kontrol grubunun antropometrik ölçümleri ve fizik muayeneleri yapıldı. Serum kreatinin, üre ve sistatin C düzeyleri ile idrarda kreatinin ve mikroalbümin düzeyleri çalışıldı. Çalışma ve kontrol gruplarının antenatal ve postnatal faktörleri hastanenin bilgi kayıt sisteminden bakılarak not edildi. BULGULAR: Çalışmamıza 12-36 ay arası 75 preterm doğum öykülü ve 50 term doğum öykülü toplamda 125 çocuk dahil edildi. Hesaplanan ortalama GFH düzeyleri, çalışma grubunda 102,70±21,06 ml/dk/1.73m2, kontrol grubunda 105.33±19,02 ml/dk/1.73m2 idi. Gruplar arasında ortalama GFH değerleri açısından anlamlı bir fark yoktu (p = 0,479). Mikroalbüminüri çalışma grubunun %26'sında, kontrol grubunun ise %22'sinde saptandı (p = 0,554). İki grubun glomerül filtrsayon hızı (GFH) ve mikroalbüminüri değerleri benzerdi, anlamlı fark saptanmadı. Preterm grubun antenatal faktörlerinin (antenatal steroid, preeklamsi, erken membran rüptürü, gestasyonel diyabet, hipotiroidi) böbrek fonksiyonları üzerine anlamlı bir etkisi yoktu. Postnatal faktörlerden gestasyon haftası, intrauterin gelişim geriliği, bronkopulmoner displazi (BPD), nefrotoksik antibiyotik kullanmanın böbrek fonksiyonlarına anlamlı etkisi saptanmadı. Patent duktus arteriozus tedavisi için ibuprofen ve BPD için steroid kullanımının GFH düzeylerini anlamlı olarak azalttığı saptandı (sırasıyla, p=0.027 ve p=0.042). SONUÇ: Çalışmamızda prematüre bebeklerin 12-36 aydaki böbrek fonksiyonları term bebeklerle benzer saptandı. Prematüre bebeklerdeki azalmış nefron sayısı ve diğer nefronlarda kompansatuar hiperfiltrasyon gelişmesi sonucunda erken dönemde böbrek fonksiyonlarının korunduğu ancak uzun dönemde glomeruloskleroz riskinin artabileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca prematüre bebeklerde sık kullanılan ibuprofen ve steroidin böbrek fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi saptanmıştır. Bu nedenlerle prematüre bebeklerin uzun dönem böbrek fonksiyonlarının izlemi önemlidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Approximately 15 million premature babies are born every year. With the developments in neonatal intensive care, the survival chances of premature babies have increased. However, these babies are also at risk for long-term chronic diseases. In addition to neurological, respiratory and cardiovascular system problems, renal system problems have come to the fore in recent years. According to Brenner's diminished nephron hypothesis, premature babies born with congenitally missing nephrons are at risk for acute and chronic kidney disease with the extra effect of postnatal factors. (1)(2) OBJECTIVE: In our study, we aimed to evaluate the kidney functions of premature babies at 12-36 months and to determine the antenatal and postnatal factors that may affect the kidney functions. MATERIALS and METHODS: This study was carried out in Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, High-Risk Baby Follow-up Clinic between February 2021 and December 2021. Babies born at 32 weeks of gestation and below between January 2018 and December 2019 and followed up in the Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital neonatal intensive care unit (NICU) were determined from the delivery room records. Among these babies, 75 preterm baby who accepted the study were included in the study at an age of corrected 12-36 months who were discharged with good health, without congenital kidney or any chromosomal anomaly. Healthy 50 babies aged 12-36 months, with normal birth weight according to the term gestational week, were taken as the control group. Anthropometric measurements and physical examinations of the patient and control groups were performed. Serum creatinine, urea and cystatin C levels and urinary creatinine and microalbumin levels were studied. Antenatal and postnatal factors of the patient and control groups were noted by looking at the hospital's information registry system. xiv RESULTS: A total of 125 children (75 preterm and 50 term infants) aged 12-36 months were included in our study. The calculated mean GFR levels were 102,70±21,06 ml/min/1.73m2 in the study group and 105,33±19,02 ml/min/1.73m2 in the control group. There was no significant difference between the groups in terms of mean GFR values (p = 0.479). Microalbuminuria was detected in 26% of the study group and 22% of the control group (p = 0.554).Glomerular filtration rate (GFR) and microalbuminuria values of the two groups were similar, no significant difference was found. Antenatal factors (antenatal steroid, preeclampsia, premature rupture of membranes, gestational diabetes, hypothyroidism) in the preterm group did not have a significant effect on kidney functions. There was no significant effect of postnatal week of gestation, intrauterine growth retardation, bronchopulmonary dysplasia (BPD), and use of nephrotoxic antibiotics on kidney functions. It was determined that the use of ibuprofen for patent ductus arteriosus (p=0.027) and the use of steroids for BPD (0.042) significantly reduced kidney functions. CONCLUSION: In our study, the kidney functions of premature babies at 12-36 months were found to be similar to term babies. As a result of the decreased number of nephrons in premature babies and compensatory hyperfiltration in other nephrons, it has been evaluated that renal functions are preserved in the early period, but the risk of glomerulosclerosis may increase in the long term. In addition, negative effects of ibuprofen and steroids, which are frequently used in premature babies, on kidney functions were determined. For these reasons, it is important to monitor the long-term kidney functions of premature babies.