İsmail Sirâceddin Şirvânî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve risâlelerindeki tasavvufi görüşleri
Ismail Sirâceddin Şirvânî's life, scientific personality and the suspital views in the trailer
- Tez No: 799668
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEYİD GECİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsmail Sirâceddin, Şirvânî, Risaleler, Tasavvufî Düşünce, ilmî kişilik, İsmail Sirajeddin Shirvani, His Treatises, Mystical Thoughts
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İsmail Sirâceddin Şirvânî (v. 1848), bu gün Azerbaycan sınırları içerisinde bulunan Şirvan bölgesinde dünyaya gelmiştir. XIX. yy. yaşamış olan bu sûfî ve âlim Hâlidî/Nakşî şeyhlerinden birisidir. Şirvânî, Kafkasya'da Nakşibendiyye tarikatının Hâlidiyye kolunun ilk halifesidir. Ruslara karşı Kafkasya Müslüman halklarının bağımsızlık mücadelesinin öncüsü olarak Müridizm hareketini başlatmıştır. Kafkasya'da etkili faaliyetleri sonucu Rusların baskılarına maruz kalmış ve nihayetinde Anadolu'ya göç etmek zorunda kalmıştır. Anadolu'ya gelen Şirvânî dokuz yıl Sivas'ta ilmî faaliyetlerde bulunmuş sonrasında Amasya'ya gelerek orada ilmî ve tasavvufî faaliyetlerini devam ettirmiştir. İlmî ve tasavvufî yönüyle önemli bir kişiliğe sahip olan Şirvânî birçok öğrenci yetiştirmenin yanı sıra Nakşibendiyye tarikatının Hâlidiyye kolunun esaslarına dair kırk iki risâle de yazmıştır. Bu çalışmada şirvânî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve risâleleri ışığında tasavvufî görüşleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
İsmail Sirajeddin Shirvani was born in the Shirvan region, which is today within the borders of Azerbaijan. This sufi and scholar, who lived in the nineteenth century, is one of the Khalidi-Nakshi sheikhs. Shirvani is the first caliph of the Khalidiyya branch of the Naqshbandi sect in the Caucasus. He started the Muridism movement as the pioneer of the independence struggle of the Caucasian Muslim peoples against the Russians. As a result of his effective activities in the Caucasus, he was exposed to the pressures of the Russians and eventually had to migrate to Anatolia. Shirvani, who came to Anatolia, had scientific activities in Sivas for nine years, then came to Amasya and continued his scientific and mystical activities there. Shirvani, who has an important personality with his scientific and mystical personality, wrote forty-two treatises on the principles of the Khalidiyya branch of the Naqshbandiyya sect, as well as educating many students. In this study, Shirvani's life, scientific personality and mystical views were examined in the light of his treatises.