Ahmed b. Ömer el-Kurtubî'nin hayatı, hadisçiliği ve el-Müfhim limâ eşkele min Telhisi Kitabi Müslim isimli eserin hadis ilmi açısından değerlendirilmesi
Ahmed b. Omer el-Kurtûbî's life, hadith investigation and the evaluation of the work named Muslim in terms of hadith science
  1. Tez No: 799764
  2. Yazar: MEHMET EMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Endülüs, Müslim, Şerh, Metot, Hadith, Andalusia, Muslim, Commentary, Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hadislerin anlaşılması noktasında ilk dönemlerden itibaren önemli eserler yazılmıştır. Bunlardan bir tanesi de Ahmed b. Ömer el-Kurtûbî'nin yaptığı çalışmadır. Özellikle onun yazmış olduğu Sahih-i Müslim şerhi sonraki şerhlere müellifin ilgili konu ve hadis yorumları hakkında atıflar yapılmış,“ihtilafü'l-hadis”alanındaki yaklaşımlarına işaret edilmiştir. Bu tezin amacı, Endülüs âlimlerinden Ahmed b. Ömer el-Kurtûbî'nin hadis ilmindeki yerini tespit etmektir. Bir hadis âlimi olarak kendisinin hayatı, yaşadığı ortam ve hadis ilmine katkıları araştırılmıştır. Araştırmada müellifin hadisçilik yönü tespit edilmiş, kitapları da hadis metodolojisinin kuralları çerçevesinde incelenmiştir. Birinci bölümde Ahmed b. Ömer el-Kurtûbî'nin hayatı anlatılmıştır. Endülüs ve İskenderiyye'de yaşamış bir âlimin hayatı, yaşadığı ortam ve hadis ilmine katkıları araştırılmıştır. el-Müfhim limâ eşkele min Telhisi Kitabi Müslim'in tanıtımı gerçekleştirilmiştir. İkinci bölümde ise, mellifin hadis anlayışı, şerh kitabında takip ettiği metodu ve şerhin kaynakları tespit edilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasında, betimleyici araştırma ve örneklem yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Important works have been written since the early periods in terms of understanding the hadiths. One of them is Ahmad b. Omar al-Kurtûbî's work. Especially the Muslim commentary that he wrote has been a source for the following commentaries and has become an original commentary with its interpretations based on meaning. With this thesis, Ahmed b. It is to determine the place of Omar al-Qurtubi in the science of hadith. His life as a hadith scholar, the environment he lived in and his contribution to the science of hadith were investigated. In the research, the hadith direction of the author was determined and his books were examined in depth. In the introduction, Ahmed b. We introduced Omar al-Qurtubi. The life of a scholar who lived in Andalusia, the environment he lived in and his contributions to the science of hadith were investigated. in the first part We tried to determine his views in the science of hadith through concepts. We introduced al-Mufhim lima Eşkele Min Telhisi Book by Muslim. In the second part, we tried to determine the method and the sources of the commentary in the commentary book. We used the descriptive research method as a method in the thesis study.