Umudun sağlıkta yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of hope and quality of life in health
- Tez No: 799765
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Umut, Sağlık, Yaşam kalitesi, Mutluluk, Hope, Health, Quality of Life, Happiness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma umudun sağlıkta yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 18 yaş ve üzeri 141 kadın ve 107 erkek olmak üzere toplamda 248 bireyden oluşturmuştur. Katılımcılara araştırmacının hazırlamış olduğu Kişisel Bilgi Formu, Umut Ölçeği ve SF-36 Sağlıkta Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların demografik özelliklere göre umut ve sağlıkta yaşam kalitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadıklarını incelemek için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Farklılığın hangi gruplar arasında gerçekleştiğini gözlemlemek için çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Bireylerin umut düzeylerinin sağlıkta yaşam kalitesi alt boyutlarının anlamlı birer yordayıcısı olup olmadığını incelemek için regresyon analizinden faydalanılmıştır. Analiz sonuçları umudun cinsiyet, eğitim düzeyi ve gelir düzeyine göre anlamlı olarak farklılaşmadığını göstermiştir. Evlilik durumuna göre bakıldığında ise evli bireylerin umut düzeyinin bekar olanlara göre daha yüksek seviyede olduğu gözlenmiştir. Sağlıkta yaşam kalitesi açısından bakıldığında cinsiyet ve evlilik açısından farklılaşmalar gözlenmiştir. Buna göre erkeklerin yaşam kalitesi kadınlara oranla daha yüksek seviyede bulunurken medeni durum açısından bakıldığında fiziksel fonksiyon alt boyutu bekarlarda canlılık, ruh sağlığı ve sosyal işlev alt boyutlarında evlilerde yaşam kalitesi puanları daha yüksek bulunmuştur. Umut ve mutluluk arasındaki ilişki incelendiğinde umut ve mutluluk arasında pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur. Umut ve sağlıkta yaşam kalitesi arasındaki ilişkiye bakıldığında umudun canlılık, ruh sağlığı, sosyal işlevsellik ve genel sağlık alt boyutlarını anlamlı olarak yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre umut ile canlılık, ruh sağlığı, sosyal işlevsellik ve genel sağlık boyutları arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between hope and quality of life in health. Relational screening model was used in the research. The study group of the research consisted of a total of 248 individuals, 141 women and 107 men, aged 18 and over. Personal Information Form, Hope Scale and SF-36 Health Quality of Life Scale prepared by the researcher were applied to the participants. Independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to examine whether the participants differed statistically in terms of hope and quality of life in health according to demographic characteristics. Tukey test, one of the multiple comparison tests, was used to observe between which groups the difference occurred. Regression analysis was used to examine whether the hope levels of individuals are a significant predictor of the sub-dimensions of quality of life in health. The results of the analysis showed that hope did not differ significantly according to gender, education level and income level. Considering the marital status, it has been observed that the hope level of married individuals is higher than that of single individuals. In terms of quality of life in health, differences were observed in terms of gender and marriage. Accordingly, the quality of life of men was higher than that of women, while in terms of marital status, singles in the physical function sub-dimension had higher quality of life scores in the vitality, mental health and social function sub-dimensions of married people. When the relationship between hope and happiness was examined, a positive and significant relationship was found between hope and happiness. Considering the relationship between hope and quality of life in health, it was concluded that hope significantly predicted vitality, mental health, social functionality and general health sub-dimensions. Accordingly, a positive relationship was found between hope and vitality, mental health, social functionality and general health dimensions.