2015 ocak - 2022 ekim tarihleri arasında meningomyelosel tanısıyla opere edilen hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective examination of patients operated with the diagnosis of meningomyelocele between january 2015 - october 2022
  1. Tez No: 800137
  2. Yazar: ZELİHA ÇULCU GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meningomyelocele, Chiari, hydrocephaly, shunt, syringomyelia, sac
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Meningomyelosel gerek patofizyolojisi gerekse eşlik eden hastalıklar sebebiyle yüksek mortalite ve morbiditeyle seyreden bir hastalıktır. Hastalık intrauterin taramalarla yüksek oranda saptanabilse de aile gebeliği sonlandırmayabilir ve bu durumda tüm tedavi protokolleri eksiksiz uygulanmalıdır. Meningomyelosel olgusuna hidrosefali, Chiari malformasyonu ve syringomyeli eşlik ettiği durumda prognoz kötüleşmekte ve ek tedavi ihtiyaçları duyulmaktadır. Çalışmamızın amacı meningomyelosel kesesinin hacmini ölçerek bu ek patolojilerle ilişkilerini incelemek ve optimal tedavi şeması oluşturabilmek için kliniğimizde opere edilen hasta verilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde 2015-2022 yılları arasında meningomyelosel tanısı sebebiyle opere edilen bebeklerin ek hastalıkları ve radyolojik tetkiklerinden kese hacimleri ölçülerek aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular: Hastaların epidemiyolojik ve demografik özelliklerinin kliniğimizde de literatürle uyumlu olduğu görülmüştür. Ayrıca meningomyelosel kese hacminin daha büyük olduğu bebeklerde doğuştan hidrosefalinin daha sık olduğu, doğuşta hidrosefali tespit edilmeyenlerde ise kese onarımı operasyonu sonrası hidrosefali gelişme riskinin arttığı saptanmıştır. Eşlik eden Chiari malformasyonu ve syringomyeli varlığında da hidrosefali gelişme riski artmaktadır. Sonuç: Doğuşta hidrosefalisi olan meningomyelosel tanılı hastalarda tek seansta yapılan cerrahi tedaviyle hem kese onarılmakta hem de hidrosefali tedavisine yönelik şant yerleştirilmektedir. Ancak doğuşta hidrosefali saptanmayan hastaların kese hacmi büyük olanların ve eşlik eden Chiari malformasyonu olanların diğerlerine göre kese onarımı sonrası hidrosefali riski göz önünde bulundurulmalı gerekirse daha sık radyolojik tetkik ve daha uzun süre takip planlanmalıdır. Anahtar kelimeler: chiari, hidrosefali, kese, meningomyelosel, syringomyeli, şant
Özet (Çeviri)
Aim:Meningomyelocele is a disease that progresses with high mortality and morbidity due to both its pathophysiology and comorbid diseases. Although the disease can be detected at high rates with intrauterine screening, the family may not terminate the pregnancy, in which case all treatment protocols should be applied in full. In cases where meningomyelocele is accompanied by hydrocephaly, Chiari malformation, and syringomyelia, the prognosis worsens, and additional treatment needs occur. It aimed the study to examine the relationship with these additional pathologies by measuring the volume of the meningomyelocele sac and analyzing the data of patients who were operated on in order to establish an optimal treatment scheme. Materials and Methods: The sac volumes of infants operated on due to diagnosis of meningomyelocele in SBU Ankara Training and Research Hospital Neurosurgery Clinic between 2015-2022 were measured over comorbid diseases and radiology examinations, and the relationship between them was investigated. Findings: It was observed that the epidemiological and demographic characteristics of the patients at our clinic were consistent with the literature. In addition, it was determined that in infants with larger meningomyelocele sacs, congenital hydrocephaly developed more frequently and that in those not diagnosed with congenital hydrocephaly, the risk of hydrocephaly development increased following sac repair surgery. In the presence of comorbid Chiari malformation and syringomyelia, hydrocephaly development risk increases. Conclusion: In patients with congenital hydrocephaly diagnosed with meningomyelocele, both sacs is repaired, and a shunt for hydrocephaly treatment is placed through one-session surgical treatment. However, it should be noted that hydrocephaly development risk after sac repair is higher in patients with larger sac volume whose congenital hydrocephaly was not detected and those with comorbid Chiari malformation compared to other patients and that more frequent radiological examinations and longer follow-up should be planned if needed.