STZ-diabetik sıçanlarda oluşan vasküler komplikasyonların tedavisinde L-karnitinin rolü
The Role of L-carnitine in the treatment of vascular coplications appeared in STZ-diabetic rats
  1. Tez No: 80044
  2. Yazar: ALİ MURAT İRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN OZANSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: L-Karnitin, diabet, lipid, vasküler yanıt, antioksidan, L-Carnitine, diabetes, lipid, vascular response, antioxidant
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
99 6.0ZET STZ-Diyabetik Sıçanlarda Oluşan Vasküler Komplikasyonların Tedavisinde L-Kamitinin Rolü Bu çalışmada, 12 haftalık diabetik ratlarda, 2 hafta süreyle uygulanan i.p. L-karnitin tedavisinin, diabetin oluşturduğu metabolik ve vasküler değişiklikler üzerine etkileri incelendi. L-karnitin tedavisi kontrol ve diabetik ratlann vücut ağırlıklarında anlamlı bir azalmaya neden oldu. Ayrıca tedavi sonrasında diabetik ve kontrol ratlann yem tüketimleri de anlamlı olarak azaldı. Fakat, tedavi sonrasında diabetik ratlann yem tüketimiyle kontrol ratlar arasında da anlamlı bir fark gözlendi. Tedavi diabetik ratlann su tüketimini anlamlı olarak azaltmasına karşın kontrol ratlann su tüketim profillerinde bir değişikliğe neden olmadı. Kontrollerle karşılaştırıldığında, diabetik ratlann plazma glukoz, kolesterol ve trigliserit konsantrasyonların belirgin şekilde arttığı saptandı. Diabetik ratlann L-karnitinle tedavi edilmesi plazma trigliserit ve kolesterol seviyelerini normale döndürdü. Diabetik ratlann plasma glukoz seviyeleri L-karnitine tedavisiyle anlamlı olarak düzeltildi fakat tam olarak düzelme sağlanamadı. Tedaviden sonra, kontrol ratlarda ise bu parametrelerde herhangi bir değişiklik yoktu. Diğer yandan plazma ve aorta TBARS ve aorta katalaz seviyelerinde diabetik ratlarda bir artış gözlemlenmesine karşın aorta Gper seviyelerinde bir fark gözlenmedi. L-karnitinle tedavi edilen diabetik ratlann plazma ve aorta TBARS ve aorta katalaz seviyeleriyle, kontrol ratlar arasında anlamlı bir fark yoktu. L- karnitin tedavisi kontrol ratlann plazma TBARS seviyelerini de anlamlı olarak düşürdü. Rat aortalannda hem ACh ile stimüle edilen endotele-bağımlı gevşemeler hem de PE ile uyarılan kasılmalar STZ ile indüklenen diabetik ratlarda belirgin olarak azaldı. L-karnitin tedavisi PE'in vazokostriktör yanıtlarını tam olarak düzeltmesine karşın ACh yanıtlarını kısmen düzeltti. Bütün deney gruplarında, aorta preparatlanmn hem KClye hem de SNPye verdikleri yanıtlarda farklılık gözlenmedi. Diğer yandan, kontrol ratlarda karnitin tedavisiyle bu agonistlere verilen yanıtlarda da herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Aynca aorta dokusunun yukanda bahsedilen agonistlere duyarlılığında da (pD2) bir değişiklik kaydedilmedi.100 Bu sonuçlar L-karnitinin hipolipidemik ve antioksidan etkilerinden dolayı diabetin indüklediği metabolik ve vasküler değişikliklerin düzeltilmesinde faydalı etkileri olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
101 7.SUMMARY The Role of L-Carnitine in the Treatment of Vascular Complications Appeared in STZ-Diabetic Rats. In this study, the effects of i.p. L-carnitine treatment for 2 weeks on the diabetes induced metabolic and vascular alterations in 12 week diabetic rats were investigated. L-Carnitine treatment caused a significant reduction in body weights of both control and diabetic rats. Before and during L- Camitine treatment the food and fluid intake of the diabetic rats were higher than those of the control rats. The treatment had no effect on the fluid intake profile of the control rats although a significant reduction in the fluid intake was seen in the diabetic group. Plasma glucose, cholesterol and triglyceride concentrations were markedly increased in the diabetic rats compared with controls. The treatment of diabetic rats with L-carnitine restored plasma triglyceride and cholesterol levels to normal levels. The plasma glucose levels of diabetic rats were significantly, but not completely, restored by L-carnitine treatment. After the treatment, there was no significant change in these parameters in the control rats. On the other hand, plasma and aorta TBARS and aorta catalase levels were increased in diabetic rats although no change has been detected in aorta Gper levels. No difference was detected in aorta TBARS, catalase and Gper levels between diabetic and control rats treated with L-carnitine. Both endothelium-dependent relaxations stimulated by ACh and the PE-induced contractions in the rat aorta were significantly decreased by STZ-induced diabetes. L-carnitine treatment completely restored the vasoconstriction responses to PE but partially improved the vasodilator responses to ACh in diabetic rat aorta. In all experimental groups, no difference was observed in vascular responses of aorta preparates to both KC1 and SNP. On the other hand, no difference was observed in the pD2 values to used agonists in all experimental groups.102 These results indicated that L-carnitine could have a beneficial role in the treatment of metabolic and vascular disorders induced by diabetes due to its hypolipidemic and antioxidant properties.