Final boya ulaşan santral puberte prekoks tanılı olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cases diagnosed with central puberty precocious reaching final height
  1. Tez No: 800467
  2. Yazar: KADRİ YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİP UNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral Puberte Prekoks, Final Boy, Gonadotropin Releasing Hormon Analog Tedavisi, Central Precocious Puberty, Final Height, Gonadotropin Releasing Hormone Analog Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Final Boya Ulaşan Santral Puberte Prekoks Tanılı Olguların Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: GnRHa ile tedavi edilen ve tedavileri biten olgularımızın ulaşmış oldukları final boyu saptamak, tedavinin vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi üzerine etkisinin incelenmesi ve final boy ile ilişkili faktörleri tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Hastanemizde 01.01.2011 ve 01.12.2022 tarihleri arasında SPP tanısı konulup, GnRHa ile tedavi edilen ve tedavileri biten olgular çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen vakaların dosya kayıtlarından, başvuru yaşı, kemik yaşı, şikayetlerin başlangıç zamanı, vücut ağırlığı (VA), VA standart deviasyon skoru (SDS), boy, boy SDS, VKİ, VKİ SDS, hedef boy, hedef boy SDS, fizik muayenedeki puberte evreleri, laboratuvar sonuçları ( bazal LH, FSH, ve E2), menarş yaşı, pelvik USG bulguları, hipofiz ve beyin MR görüntüleme raporları, tedavi başlangıç yaşı, tedavi sonundaki antropometrik ve laboratuvar bulguları kayıt edildi. Bulgular: SPP tanısıyla GnRHa ile tedavi edilen 67 kız hastanın başvuru anındaki ortalama yaşı 7.5±0.60 yıl (min-max: 7,05-7,65) idi. Olguların başvurudaki VKİ SDS değerlerine göre değerlendirildiğinde; 3 (%5) olgunun obez, 13 (%19) olgunun fazla kilolu olduğu gösterilmiştir. Olguların başvuru esnasındaki VKİ SDS'si 0,13±1,13 iken, tedavi bitiminde bakılan VKİ SDS değeri 0,04±1,21 olarak saptandı ve aradaki fark anlamlı tespit edilmedi (p:0,47). Ortalama menarş yaşı 11.57±0.78 yıl idi. GnRHa tedavisi bittikten 20,3± 10 ay sonra menarş oldukları tespit edildi. Kraniyal görüntüleme sonuçları değerlendirildiğinde; 62 (%92,5) olguda altta yatan neden bulunmaz iken, 5 (%7.5) olguda organik patoloji saptandı Çalışmamızda organik patoloji saptanan olgular 6-8 yaş aralığında idi. Çalışmamızda GnRHa tedavisi verilen 67 hastanın 24 (% 35,8)'ünün hedef boyu geçtiği, 39 (% 58,2)'unun hedef boya ulaştığı tespit edilirken, sadece 4 (%6) olgunun hedef boyun altında kaldığı gösterilmiştir. Hedef boyu geçen olguların başvurudaki boy SDS ortalaması ve PAH'ı daha iyi idi. Delta boy SDS'yi etkileyen faktörler multiple lineer regresyon analizi ile değerlendirildi. Hedef boy SDS'sinin delta boy SDS üzerinde pozitif etki gösterdiği, KY/TY oranının ise negatif etki gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda GnRHa tedavisinin VKİ SDS üzerinde olumsuz etkisi olmadığı sonucuna varıldı. Başvurudaki boy SDS ve PAH'ın iyi olması daha iyi final boy ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. 8 yaşından önce SPP tanısı konulan tüm kız çocuklarına GnRHa tedavisi verilmesinin ciddi yan etkilere yol açmadığı ve final boyu iyileştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Retrospective evaluation of cases diagnosed with central puberty precocious reaching final height Introduction and Purpose: The aim of this study was to determine the final height achieved by our patients who were treated with GnRHa and whose treatment had ended, to investigate the effect of treatment on body weight and body mass index, and to identify factors related to final height. Materials and Methods: Patients who were diagnosed with CPP, treated with GnRHa, and whose treatment ended between 01.01.2011 and 01.12.2022 at our hospital were included in the study. Data on age at presentation, bone age, onset of symptoms, body weight (BW), BW standard deviation score (SDS), height, height SDS, BMI, BMI SDS, target height, target height SDS, pubertal stages during physical examination, laboratory results (basal LH, FSH, and E2), age at menarche, pelvic ultrasound findings, pituitary and brain MRI reports, age at the start of treatment, and anthropometric and laboratory findings at the end of treatment were recorded from the medical records of the cases included in the study. Results: The mean age at presentation of the 67 female patients treated with GnRHa for CPP was 7.5±0.60 years (min-max: 7.05-7.65). When evaluated according to the SDS values of the patients' BMI at presentation, it was shown that 3 (5%) patients were obese and 13 (19%) were overweight. The BMI SDS at presentation was 0.13±1.13, while the BMI SDS value examined at the end of treatment was found to be 0.04±1.21, and the difference between them was not significant (p:0.47). The mean age at menarche was 11.57±0.78 years. Menarche was found to occur 20.3±10 months after the end of GnRHa treatment. When cranial imaging results were evaluated, no underlying cause was found in 62 (92.5%) cases, while organic pathology was detected in 5 (7.5%) cases. The cases with organic pathology in our study were between 6-8 years of age. In our study, it was determined that 24 (35.8%) of the 67 patients who received GnRHa treatment exceeded their target height, 39 (58.2%) reached their target height, and only 4 (6%) patients remained below their target height. Multiple linear regression analysis was used to evaluate the factors affecting delta height SDS. It was determined that target height SDS had a positive effect on delta height SDS, while the KY/TY ratio had a negative effect. Conclusion: Our study concluded that GnRHa treatment had no negative effect on BMI SDS. Good height SDS and PAH at presentation were associated with a greater likelihood of exceeding target height. Factors affecting delta height SDS were identified using multiple linear regression analysis. Target height SDS had a positive effect on delta height SDS, while the KY/TY ratio had a negative effect.