Taylor kuralı: Türkiye örneği
Taylor rule: The case of Turkey
- Tez No: 800739
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KÜÇÜKKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Taylor Kuralı, Para Politikası, TCMB, EKK Modeli, Taylor Rule, Monetary Policy, CBRT, OLS Method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Makro ekonomik hedeflere ulaşmayı amaçlayan gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde belirli bir kurala uyulması gerektiği ülkelerin merkez bankalarının amaçladığı konulardandır. Bu amaca ulaşmak için son dönemde önemi her geçen gün artan merkez bankalarının ekonomide uyguladığı para politikası hedefi kuralının nasıl olması gerektiği, politika oluştururken hangi aşamada nasıl bir yol izlenildiği ve bu aşamalardan sonra uygulanan para politikasının etkinliğinin nasıl ölçülmesi gerektiği başlıklarının öneminin giderek arttığı ekonomik çevreler ile iktisat literatüründe uzun yıllardır tartışılan önemli konulardan birkaç tanesidir. Bununla alakalı olarak, para politikası belirlenirken önemli politika araçlarından faiz oranına literatürde geniş yer verilmiştir. Bu bilgiler ışığında, TCMB tarafından uygulanan para politikasının daha iyi anlaşılabilmesi için faiz oranının bileşeni olduğu ve son yıllarda para politikası ile gündeme gelerek merkez bankalarının nasıl hareket etmesi gerekir sorusuna cevap arayan Taylor kuralı ele alınmaktadır. Bu çalışmada 2018:12-2022:11 dönemi için genişletilmiş Taylor kuralının Türkiye ekonomisi için geçerliliği test edilmiştir. Çalışmada analiz yöntemi olarak EKK yöntemi tercih edilerek, para politikasının tanımı ile birlikte amaç ve araçlarının açıklanarak geleneksel ve genişletilmiş Taylor kuralı çerçevesinde dünya ülkeleri örnekleriyle Türkiye özelinde yapılan çalışmaları incelemektir.
Özet (Çeviri)
One of the objectives of central banks in developed and developing countries, aiming to achieve macroeconomic goals, is to adhere to a certain rule. In order to achieve this goal, the importance of the central banks' monetary policy target rule, which has been increasing day by day, has become an increasingly important topic in economic circles and in the literature of economics for many years. The importance of topics such as how the policy should be in the application of monetary policy, which path should be followed at which stage in policy making, and how the effectiveness of the applied monetary policy should be measured, has increased. In this regard, the interest rate, which is an important policy tool, has been widely discussed in the literature when determining monetary policy. Based on this information, the Taylor rule, which is being discussed in recent years as an answer to the question of how central banks should act in monetary policy, is being examined in order to better understand the monetary policy implemented by the Central Bank of the Republic of Turkey (TCMB), as it is an element of interest rates. In this study, the validity of the extended Taylor rule for the period of 2018:12-2022:11 was tested for the Turkish economy. The analysis method preferred in the study was the OLS method and the studies conducted in Turkey specifically, within the framework of the traditional and extended Taylor rules, were examined by explaining the definition, objectives and instruments of monetary policy.