The effect of surface modifications for the aim of decreasing bacterial adhesion on titanium implants
Titanyum implantlarında bakteriyel azaltmak amacıyla yüzey modifikasyonlarının etkisi
- Tez No: 800772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SENA SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Desen, Titanyum Plakalar, Bakteriyel Yapışma, Pattern, Titanium Plates, Bacterial Adhesion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Titanyum yüzeylerin yüzey modifikasyonu, bakteriyel adezyon riskini azaltmak ve implantların ömrünü uzatmak için potansiyel bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışma, farklı yüzey desenlerinin bakteriyel yapışma üzerindeki etkisini araştırmayı ve titanyum plaka yüzeylerinde bu tür yapışmayı en aza indirmek için uygun bir desen geliştirmeyi amaçlamıştır. Bal peteği deseni, biyomedikal mühendisliği alanındaki çeşitli uygulamaları nedeniyle özel olarak seçildi ve Düz, Çizgi Tipi 1, Çizgi Tipi 2 ve Bal Peteği Desenleri dahil olmak üzere dört farklı desen grubu oluşturuldu. Çizgi Tipi 1 ve Çizgi Tipi 2 gruplarını karşılaştırmak için ön deneyler yapılmıştır. İstatistiksel analiz, bakteriyel koloni oluşturma birimi (CFU) değerlerinde önemli bir fark olmadığını ortaya koymuş ve sonuçlara dayanarak Düz, Çizgi Tipi 1 ve Petek desen grupları ayrıca değerlendirilmiştir. Bal peteği grubunda diğer gruplara kıyasla ortalama CFU değerlerinde küçük bir fark gözlense de, fark, titanyum ve alaşımlarının yüzeylerinde bakteriyel yapışmayı etkili bir şekilde en aza indirmek için bal peteği desenlerinin kesin bir çözüm olarak benimsenmesini destekleyecek kadar önemli değildi. Bu bulgular, titanyum plakalar üzerinde bakteriyel yapışmayı azaltmada yüzey desenlerinin seçimi ve etkinliği konusunda faydalı bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Surface modification of titanium surfaces offers a potential solution to reduce the risk of bacterial adhesion and extend the lifespan of implants. This study aimed to explore the impact of different surface patterns on bacterial adhesion and develop an appropriate pattern to minimize such adhesion on titanium plate surfaces. The honeycomb pattern was specially selected for its various applications in the field of biomedical engineering and the four distinct pattern groups were generated, including Plain, Line Type 1, Line Type 2, and Honeycomb Patterns. Preliminary experiments were conducted to compare Line Type 1 and Line Type 2 groups. Statistical analysis revealed no significant difference in bacterial colony-forming units (CFU) values, and based on the results, Plain, Line Type 1, and Honeycomb pattern groups were further evaluated. Although a minor difference in mean CFU values was observed in the honeycomb group compared to other groups, the difference was not significant enough to support the adoption of honeycomb patterns as a definitive solution for effectively minimizing bacterial adhesion on titanium and its alloys surfaces. These findings provide useful insights into the selection and effectiveness of surface patterns in reducing bacterial adhesion on titanium plates.