Güzel sanatlar liseleri müzik bölümü 12. sınıf öğrencilerinin lisans kariyer düşüncelerini etkileyen faktörler (Akdeniz Bölgesi örneği)
Factors affecting undergraduate career thoughts of fine arts high school 12 th grade music department students
- Tez No: 801361
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Lisesi, Kariyer, Mesleki Müzik Bölümleri, Fine Arts High School, Career, Vocational Music
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Güzel Sanatlar Liselerinde eğitim gören müzik bölümü 12. sınıf öğrencilerinin lisans kariyer düşüncelerini etkileyen faktörlerin neler olduğunu tespit etmek için bu araştırma, nicel bir çalışma üzerine tasarlanmış ve tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye'de Akdeniz bölgesini temsil eden Güzel Sanatlar Liselerinde öğrenim gören müzik bölümü öğrencileri oluşturmaktadır örneklemini ise Akdeniz bölgesinde bulunan Adana Çukurova, Antalya ATSO, Antalya Alanya Türkler, Burdur, Hatay Bedii Sabuncu, Isparta, Mersin Nevid Kodallı ve Osmaniye Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Liselerinde eğitim gören 12. sınıf müzik bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma ile ilgili veriler araştırmacı tarafından hazırlanan“Kariyer Düşüncelerini Etkileyen Faktörler”ölçeği yardımıyla toplanmıştır. Hazırlanan ölçek iki bölümden oluşmaktadır; ölçeğin birinci kısmında kişisel bilgilere, ikinci kısmında ise kariyer düşüncelerini etkileyen üç alt boyutta“Aile ve Yakın Çevrenin”,“Kişisel Tercihlerin”ve“Ekonomik faktörlerin”Etkileri üzerine sorulan toplam 20 soruya yer verilmiştir. Ölçeğe toplam 106 öğrenci yanıt vermiş ve elde edilen veriler SPSS 25 paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak Güzel Sanatlar Lisesi 12. sınıf müzik bölümü öğrencilerinin kariyer tercihlerine ilk olarak ekonomik etkilerin ardından kişisel tercihlerin ve aile ve yakın çevrenin etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was designed as a quantitative study and conducted using a survey model to determine factors that affect students' decision in choosing undergraduate courses among 12th grade music students in fine art high schools. The scope of this study includes music students studying in the 2021-2022 academic year in high schools of fine arts representing the Mediterranean region of Turkey and the sample is collected from Adana Çukurova, Antalya ATSO, Antalya Alanya Türkler, Burdur, Hatay Bedii Sabuncu, Isparta, Mersin Nevid Kodallı and Osmaniye Abdurrahman Keskin in the Mediterranean region among the 12th grade music department students studying at fine arts high schools. Data of this study were collected with the help of the 'Factors Affecting Career Thought' scale developed by the researchers. The prepared scale consists of two parts; the first part of the scale is about personal information, and the second part includes 20 questions in total, involving the influence of the three dimensions of“family and close environment”,“personal preference”and“economic factors”on career preferences are included. A total of 106 students answered the scale and the obtained data were analyzed with the help of SPSS 25 package program. The results determined that the career preferences of the 12th-grade music students in the fine arts high schools were firstly influenced by economics, secondly by personal preferences and finally by family and close environment.