Learning losses of middle school students during the pandemic according to teachers' views
Öğretmenlerin görüşlerine göre ortaokul öğrencilerinin pandemi dönemindeki öğrenme kayıpları
- Tez No: 801362
- Danışmanlar: DR. ONUR SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme kayıpları, Covid-19 pandemisi, uzaktan eğitim, Learning loss, Covid-19 pandemic, distance education
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu nitel durum çalışması, Covid-19 pandemi sürecinde ortaokul öğrencilerinde ortaya çıkan öğrenme kayıplarını araştırmayı amaçlamaktadır. Yüzyüze eğitime geçilmesi ile birlikte öğrencilerde öğrenme kayıpları gözlemlenmeye başlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, dönemin ön saflarında yer alan 32 ortaokul öğretmeniyle gerçekleştirilen görüşmelerde, öğrenme kayıplarının varlığı, ortaya çıkmasının temel nedenleri ve sonuçları araştırılmıştır. Ayrıca, öğretmenler ile yapılan görüşmelerde, öğrenme kayıplarının telafisi için ne gibi çalışmaların yapıldığı ve yapılması gerektiği de araştırılmıştır. Bulgular arasında, öğrenme kayıplarının öğrenciler arasında farklılık gösterdiği ve çeşitli nedenlerle meydana geldiği, uzaktan eğitimin öğrenme kayıplarının temel nedenlerinden biri olduğu, öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğinin bu kayıpların farklılaşmasında önemli bir etken olduğu görülmektedir. Ayrıca, öğretmenlerin de müfredatın gecikmesi, önceki eğitim düzeylerine gerileme, motivasyon eksikliği ve ek iş yükü nedeniyle olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Eğitimin kaliteli devam edebilmesi adına öğrenme kayıplarının telafisi için uygun çözümler bulmak amacıyla bu araştırmanın bulguları son derece önemli kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study aims to investigate the learning losses that emerged among middle school students during the Covid-19 pandemic. With the transition to face-to-face education, learning losses have begun to be observed among students. As part of this study, interviews were conducted with 32 middle school teachers who were at the forefront during this period to investigate the presence of learning losses, their underlying causes, and consequences. In addition, in the interviews conducted with teachers, the measures that had already been implemented and those that were deemed necessary by the teachers for the compensation of learning losses were investigated. Among the findings, it is observed that learning losses vary among students and occur for various reasons, that remote education is one of the main reasons for learning losses, and that the inequality of opportunity among students is an important factor in the differentiation of these losses. Additionally, it was found out that teachers were also negatively affected by the delay in the curriculum, regression in previous educational levels, lack of motivation, and additional workload. The findings of this study, which aim to identify suitable solutions for compensating learning losses in order to ensure the continued quality of education, are considered of utmost importance.