Yaşar Kemal'in eserlerinde değerler eğitimi açısından incelenmesi
Research of Yaşar Kemal's works in terms of values education
  1. Tez No: 801519
  2. Yazar: SEVGİ SEVİL SORKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşar Kemal, değer, değerler eğitimi, Yaşar Kemal, value, values education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Geçmişten günümüze sosyal yaşantımızda bireylerle, toplumla olan bağlarımızın şekillenmesinde değerlerimiz önemli bir yere sahiptir. Özellikle son yıllarda Millî Eğitim Bakanlığı'nın da öğretim programlarında yer vermeye başlaması ile eğitim hayatımızda da üzerinde özellikle durulan konulardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı; özellikle son yıllarda bütün ders disiplinlerinde üzerinde çokça durulan ve Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından yayımlanan İlköğretim Öğretim Programlarımızda yer alan on kök değerin edebi metinlerden Yaşar Kemal'in eserleri aracılığı ile incelenmesidir. Yaşar Kemal'in eserlerinde İlköğretim Öğretim Programlarımızda yer alan on temel değer ve bu temel değerler ne sıklıkta eser içerinde kullanılmıştır, değerler eserlerde hangi şekillerde ele alınmış ve tanımlanmıştır. Bu çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından doküman incelemesi yöntemi kullanılarak ortaya konulmuştur. Yaşar Kemal'in araştırmaya konu olan beş romanı; Ağrı Dağı Efsanesi, Binboğalar, Çakırcalı Efe, Üç Anadolu Efsanesi, İnce Memed serisinin birinci kitabı ele alınmıştır. Bu eserler Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurul'u tarafından 2018 yılında yayımlanan Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarında yer alan on kök değer (adalet, dostluk, dürüstlük, özdenetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik) temel alınarak incelenmiştir. Çalışmaya ilk olarak amaç belirlenerek başlanmıştır ve literatür taraması yapılarak gerekli araştırma yapılmıştır. Amacımız doğrultusunda daha önce yapılmış olan çalışmalar derinlemesine incelenmiş gerek duyulacak olan kaynaklara imkanlar doğrultusunda ulaşılmıştır. Yaşar Kemal'in kaleme almış olduğu üzerinde inceleme yapılacak olan eserleri Yapı Kredi Yayınları tercih edilerek temin edilmiştir. Burada Yaşar Kemal'in bütün eserleri ele alınmamış çok okunan eserleri sayfa sayısına bağlı kalınarak araştırmaya konu edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; Yaşar Kemal'in incelenen romanlarının değer bulguları açısından sonuçlarına bakıldığında sayı olarak“Ağrı Dağı Efsanesi”romanında toplam 188,“Binboğalar Efsanesi”romanında toplam 333,“Çakırcalı Efe”romanında toplam 225,“İnce Memed 1”romanında toplama 525,“ Üç Anadolu Efsanesi”romanında toplam 292 değer tespit edilmiştir. Genel toplama bakıldığında ele alınan romanlarda 1563 değere rastlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our values have an important place in shaping our ties with individuals and society in our social life from past to present. Especially in recent years, with the Ministry of National Education's inclusion in the curriculum, it has become one of the issues that are especially emphasized in our education life. The aim of this study; The aim of this study is to examine the ten root values included in our Primary Education Curriculum, which has been emphasized in all disciplines in recent years and published by the Ministry of National Education Board of Education and Discipline, through the works of Yaşar Kemal, one of the literary texts. In Yaşar Kemal's works, the ten basic values in our Primary Education Curriculum and how often these basic values are used in the work, in what ways the values are handled and defined in the works. This study was carried out using the document analysis method, one of the qualitative research approaches. Yaşar Kemal's five novels that are the subject of the research; The Legend of Mount Ararat, Binboğalar, Çakırcalı Efe, Three Anatolian Legends, İnce Memed, the first book of the series are discussed. These works were examined on the basis of ten root values (justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, benevolence) included in the Education Programs published by the Ministry of National Education Board of Education and Discipline in 2018. The study was first started by determining the purpose and the necessary research was carried out by scanning the literature. In line with our aim, the previous studies have been examined in depth and the resources that will be needed have been reached in line with the possibilities. The works written by Yaşar Kemal, which will be examined, were obtained by choosing Yapı Kredi Publications. Here, not all of Yaşar Kemal's works are discussed, but his widely read works are subject to the research by adhering to the number of pages. As a result of the study; When the results of Yaşar Kemal's novels examined in terms of value findings are examined, a total of 188 in the novel“Ağrı Dağı Legend”, a total of 333 in the novel“Binboğalar Legend”, a total of 225 in the novel“Çakırcalı Efe”, 525 in the novel“İnce Memed 1”,“Three A total of 292 values were determined in the novel ”Anatolian Legend". Looking at the general total, 1563 values are found in the novels discussed.