Sosyal medya kullanımının siyasal katılım üzerindeki etkisi: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma
The effect of social media use on political participation: A study on Kutahya Dumlupinar University students
  1. Tez No: 801547
  2. Yazar: ÖZGE HOŞGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Siyaset, Sosyal Medya, Political Participation, Politics, Social Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sosyal medya platformlarının hızla yaygınlaşması, insanların siyasi süreçlere katılımını ve siyasal davranışlarını etkileme potansiyeli taşımaktadır. Sosyal medya kullanımının artması ile birlikte, siyasal katılım da değişim göstermeye başlamıştır. insanlar, artık siyasi tartışmaları ve seçim kampanyalarını sosyal medya üzerinden takip etmekte, siyasi liderlerle doğrudan iletişim kurabilmekte ve kendi siyasi görüşlerini ifade edebilmektedirler. Bu durum, siyasal katılımın şeklini ve düzeyini de etkilemektedir. Bu nedenle, sosyal medyanın siyasal katılım üzerindeki etkisinin araştırılması günümüz siyasal katılımına ilişkin açıklayıcı nitelik taşıyacaktır. Çalışmanın amacı siyaset ve siyasal katılım kavramlarını ele almak, sosyal medyanın önemi, özellikleri, tarihsel gelişimi ve türleri hakkında bilgi vermek ve sosyal medyanın siyasal katılım üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç kapsamında çalışmanın birinci bölümünde siyaset kavramı ve siyaset bilimi çerçevesinde siyasal katılım incelenmiş olup ikinci bölümünde sosyal medya kavramı, önemi ve özellikleri ile tarihsel gelişimi incelenmiştir. Bu çerçevede sosyal medya kavramı ve özellikleri, kullanım amaçları hakkında bilgi verilirken, tarihsel gelişimi, sosyal medyanın günümüzdeki konumu ve etkileri hakkında ayrıntılı bilgiler aktarılmıştır. Son bölümde ise sosyal medya kullanımının siyasal katılım üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik araştırmanın metodolojisi, modeli, hipotezleri ve bulguları detaylı bir şekilde ele alınarak sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid spread of social media platforms has the potential to affect people's participation in political processes and their political behavior. With the increase in the use of social media, political participation has also begun to change. People are now able to follow political debates and election campaigns on social media, communicate directly with political leaders and express their own political views. This situation also affects the form and level of political participation. For this reason, the investigation of the effect of social media on political participation will be explanatory about today's political participation. The aim of the study is the concepts of politics and political participation, to give information about the importance, characteristics, historical development and types of social media, and to examine the effect of social media on political participation. With in the scope of this purpose, in the first part of the study, the concept of politics and political participation within the framework of political science were examined, and in the second part, the concept of social media, its importance and characteristics and its historical development were examined. In this context, while giving information about the concept of social media and its features, purposes of use, detailed information about its historical development, current position and effects of social media is given. In the last part, the methodology, model, hypotheses and findings of the research to determine the effect of social media use on political participation were discussed in detail and the result was reached.