Makrofaj ekspressor gen 1'in tek nükleotid polimorfizmlerinin (RS7944135,rs171941, RS6462008) yüksek riskli HPV ( human papilloma virüs) virüslerde kronikleşmeye etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of macrophage expressor gen1's singlenucleotid polymorfism's (RS7944135, RS171941, RS6462008) onchronicization in HİGH risk HPV (human papilloma virus) viruses
  1. Tez No: 801626
  2. Yazar: EMİNE AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Human papılloma virüs, makrofaj, tek nükleotid polimorfizmi, Human papilloma virus, macrophage, single nucleotide polymorphism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serviks kanseri kadınlar arasında kanser sebepli ölümlerin başta gelen sebeplerinden biridir. Serviks kanseri 23 ülkede en sık teşhis edilen kanserdir ve 36 ülkede kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir. Yüksek gelirli toplumlarda popülasyon ağırlıklı tarama programları nedeniyle serviks kanseri insidansı azalmaktadır. Bu azalma artan ortalama sosyoekonomik düzeylere, eğitim durumuna, azalmış pariteye, yüksek riskli HPV'nin (insan papillomavirüs) persistans riskinin azalmasına bağlı olabilir. Karsinojenik HPV'ler ile kalıcı enfeksiyon, hemen hemen tüm serviks kanseri vakalarında ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada yüksek riskli HPV'nin kronikleşmesinde makrofaj ekspressor gen1in tek nükleotid polimorfizmin etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya yüksek riskli HPV enfeksiyonu ile enfekte olan ve en az 2 yıllık takip sonrasında HPV testi negatif olan hastalar kontrol grubu olarak seçilirken en az 2 yıllık takip sonrasında yüksek riskli HPV pozitifliği devam eden hastalar ise çalışma grubu olarak dahil edildi. Bu çalışmada her 2 gruptan da 55 hasta olmak üzere toplam 110 hasta değerlendirildi. Hastalara sosyodemografik öykü (yaş, medeni durum, meslek, eş mesleği, yaşadığı yer, eğitim durumu, sigara kullanımı, cinsel yaşam öyküsü (mens yaşı, cinsel yaş, haftalık koit sayısı, cinsel partner sayısı, cinsel aktif süre), obstetrik öyküsü (gravida, parite, abortus, gebelik öyküsü, doğum şekli), kullanılan kontrasepsiyon yöntemi, anket yöntemi ile sorularak hastalardan alınan cevaplar kaydedildi. Her iki grubun sosyodemografik verileri istatiksel olarak birbiri ile karşılaştırıldı. Her iki grubun sosyodemografik verileri, obstetrik verileri ve cinsel yaşam öyküleri arasında istatistiki olarak fark saptanmadı. Makrofaj ekspressor gen 1'in RS7944135, RS6462008, RS171941 tek nükleotid polimorfizmlerinin yüksek riskli HPV'nin kronikleşmesine etkisi ile ilgili olarak her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Aynı zamanda bu 3 tek nükleotid polimorfizminin doğal olarak en çok bulunan wild tipi ile diğer varyantlarının her iki grup arasında karşılaştırılmasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Yapılan genetik çalışmalar tedavi ve takip bireyselleştirilmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Modern tıbbın geleceği genetik araştırmalar yapıldıkça daha da aydınlanacaktır. Bu nedenle bu konu üzerinde daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is one of the leading causes of cancer-related death among women. Cervical cancer is the most frequently diagnosed cancer in 23 countries and is the leading cause of cancer death in 36 countries. Cervical cancer incidence is decreasing in high-income populations due to population-weighted screening programs. This decrease may be due to increasing average socioeconomic levels, educational status, decreased parity, and decreased persistence risk of high-risk HPV (human papillomavirus). Persistent infection with carcinogenic HPVs occurs in almost all cases of cervical cancer. In this study, it was aimed to investigate the effect of single nucleotide polymorphism of macrophage expressor gene in the chronicity of high-risk HPV.between the sociodemographic data, obstetric data and sexual life histories of both groups. Patients who were infected with high-risk HPV infection and whose HPV test was negative after at least 2 years of follow-up were selected as the control group, while patients with continued high-risk HPV positivity after at least 2 years of follow-up were included as the study group. In this study, a total of 110 patients, 55 from both groups, were evaluated. Sociodemographic history (age, marital status, occupation, spouse occupation, place of residence, education level, smoking, sexual life history (age of menstruation, sexual age, number of weekly coitus, number of sexual partners, sexually active period), obstetric history (gravida) , parity, abortion, pregnancy history, mode of delivery), contraception method used, and answers obtained from the patients were recorded by questionnaire method.Sociodemographic data of both groups were statistically compared with each other. There was no statistical difference between sociodemographic data, obstetric data and sexual life histories of both groups. Macrophage expressor gene 1 of RS7944135, RS6462008, RS171941 single Regarding the effect of nucleotide polymorphisms on the chronicity of high-risk HPV, There was no statistically significant difference between the two groups. At the same time, no statistically significant difference was found between the two groups when comparing the naturally occurring wild type and other variants of these 3 single nucleotide polymorphisms. Genetic studies have a very important place in the individualization of treatment and follow-up. The future of modern medicine will become brighter as genetic research is carried out. Therefore, more work is needed on this subject.