Mücevher tasarımında Art Nouveau etkisi
Art Nouveau effect in jewel desing
  1. Tez No: 801761
  2. Yazar: ASLIHAN KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KARAÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Tasarım, Mücevher, Art Nouveau, Art, Design, Jewelry, Art Nouveau
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Art Nouveau sanat akımı mücevher tasarımının evrim süreci içinde çok önemli bir yere sahiptir. Mücevher tasarımının gelişip, günümüzdeki özgür halini almasında göz ardı edilemeyecek bir rol oynamıştır. Art Nouveau, Sanayi Devriminin etkileriyle 19.yy. ortalarında, Avrupa'da ortaya çıkan, birçok sanat ve zanaat disiplininden etkilenerek, bu etkileri kendi bünyesinde harmanlamış ve özgün bir tarz ortaya koymuştur. Yeni teknolojiler ve sanayideki ilerleme sayesinde modernleşen dünyanın yarattığı olanakları kullanan bu etkileyici sanat akımının özelliklerini en iyi yansıtan disiplinlerden biri mücevher tasarımıdır. Ancak, mücevher tasarımında bu dönemi başlı başına inceleyen kaynaklar sınırlıdır, ayrıca konu hakkında yeterli Türkçe kaynak mevcut değildir. Tezin konusu seçilirken bu nedenler göz önünde bulundurulmuştur. Bu tezde, konu hakkında var olan diğer kaynaklardan farklı olarak, sadece akımın etkili olduğu dönemde üretilen tasarımlar değil, genel olarak Art Nouveau'nun mücevher tasarımına etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda literatür taraması yapılmış, mücevher tasarımı tanımlanıp, mücevher tarihi kısaca incelenmiş, Art Nouveau sanat akımının gelişimi, tarihçesi ve farklı tasarım disiplinleri üzerindeki yansımalarına değinilmiş, Art Nouveau akımının mücevher tasarımına etkileri, getirdiği yenilikler, kullanılan teknikler ve materyaller, akımın öncü sanatçıları ve dönem eserleri incelenerek detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Son bölümde ise Art Nouveau'nun günümüz mücevher tasarımına etkileri örneklerle anlatılmış ve bu doğrultuda bir sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Art Nouveau art and design moment is essential in jewelry design's development process and history. This movement helped the evolution of Jewelry design to take its free form today. Art Nouveau is an art movement that emerged in Europe in the 19th century as one of the effects of the Industrial Revolution. Arts and crafts disciplines were significantly influenced by the Art Nouveau moment. This movement has blended the effects within its structure and has revealed a unique style. This unique art movement uses the possibilities created by the modernizing world thanks to new technologies and industrial progress. One of the disciplines that best reflects characteristics of the Art Nouveau movement is jewelry design. However, resources examining this period in jewelry design on its own are limited. Also, there are not enough Turkish resources on the subject. These reasons were considered when choosing the Effects of Art Nouveau on jewelry design subject of this thesis. Unlike other limited existing sources on this subject, this thesis aimed to examine the effects of Art Nouveau on jewelry design in general, not just the designs produced in the period when the movement was influential. In this study, the information in the literature was scanned and conducted on this subject. The meaning of the jewelry design was defined in the first section of this thesis, and jewelry history was briefly examined. Also, the development of the Art Nouveau art movement was explained in the second part, and its history of Art Nouveau and reflections on different design disciplines were mentioned in the examples. Effects of Art Nouveau on jewelry design; The innovations brought by the movement, the techniques, and materials used, the leading artists of the movement, and the works of the period are explained in detail. In the last section, the effects of Art Nouveau on today's jewelry design were explained by examples, and a conclusion of this study is reached in this direction.