Türkiye'deki dil ve konuşma terapistlerinin çalışma hayatında yaşadığı zorluklar ve olası çözüm önerilerinin ı̇ncelenmesi
The challenges that speech and language therapists face in their working life in Türkiye and investigation of possible solutions
- Tez No: 801858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisti, Çalışma Hayatı, Yaşanan Zorluklar, Speech and Language Therapist, Working Life, Difficulties That Experienced
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dil ve konuşma terapisi bölümü ülkemizde yeni ve hala gelişmekte olan bir alandır. Dolayısıyla dil ve konuşma terapistleri (DKT) birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı DKT'lerin yaşadığı bu zorlukları anlamak ve olası çözüm önerileri sunmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji (olgubilim) kullanılmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden ölçüt bağımlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş olup örneklem büyüklüğü 10 kişi olarak seçilmiştir. DKT'ler demografik bilgiler formunu doldurmuş daha sonra yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler ses kaydına alınmış ve ses kayıtları katılımcı teyidi alındıktan sonra deşifre edilmiştir. Veriler kodlanırken MAXQDA 2022 programı kullanılmıştır. Analiz sonucunda 4 ana tema ve 28 alt tema oluşmuştur. Araştırmanın bulgularına göre DKT'ler terapist kaynaklı, diğer meslek elemanları kaynaklı, aile kaynaklı, lisans eğitimi kaynaklı, çalışma koşulları kaynaklı, alınan eğitimleri uygulama kaynaklı, danışan kaynaklı zorluklar yaşadıklarını ve bu zorluklarla başa çıkmak için kullandıkları yöntemleri belirtmişlerdir. DKT'ler mesleklerinin hayatlarına stres gibi bir etkisi olduğunu, kişilik özelliklerine ise olumlu anlamda etkileri olduğunu belirtmişlerdir. Dil ve konuşma terapisi bölümünün ülkemizde gelişebilmesi için önerilerde bulunmuşlardır. Araştırmanın sonucunda Türkiye'de çalışmakta olan DKT'ler çalışma hayatında yaşadıkları zorluklar ve bu zorluklara sundukları olası çözüm önerileri konusunda çoğunlukla ortak görüşler belirtmişlerdir. Dil ve konuşma terapisi alanının ülkemizde gelişebilmesi için dernek faaliyetlerin arttırılması, mesleğin doğru tanıtılması, üniversitedeki eğitim kalitesinin gözden geçirilmesi, farklı çalışma alanlarının olması gerektiğini belirtmişlerdir. v
Özet (Çeviri)
Speech and language therapy department is a new and still developing field in our country. Therefore, speech and language therapists (SLT) have faced with many challenges. The aim of this study is to understand these difficulties experienced by DKTs and to offer possible solutions. In this study, phenomenology, one of the qualitative research methods, has been used. The participants of this study has been selected by criterion sampling method, which is one of the non-probability sampling methods, and the sample size has been chosen as 10 people. DKTs filled out the demographic information form and then semi-structured interviews have been conducted. The interviews were audio-recorded and the audio recordings has been deciphered after the participant's confirmation. While coding the data, the MAXQDA 2022 program has been used. As a result of the analysis, 4 main themes and 28 sub-themes has been created. According to the findings of the study, DKTs stated that they experienced difficulties from therapist originated, other professional staff originated, family originated, undergraduate education originated, working conditions originated, trainings put into pratice originated, and the methods they used to cope with these difficulties. DKTs stated that their profession has an effect on their lives such as stress, and that it has positive effects on their personality traits. They made suggestions for the development of speech and language therapy department in our country. As a result of the research, DKTs working in Türkiye mostly expressed common views on the difficulties that they experienced in working life and the possible solutions that they offer to these difficulties. They stated that in order to develop the speech and language therapy field in our country, the activities of the association should be increased, vii the profession should be introduced correctly, the quality of education at the university should be reviewed and there should be different working areas.