Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. and Bal.) Greuter and Burdet var. sepulcrale bitkisinin etkili bileşikleri üzerinde araştırmalar
- Tez No: 80230
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KURUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Allantoin'in YBSK ile Analizi, Antifungal Aktivite Tayini, Echimidine-N-Oxide İzolasyonu ve Gaz Kromatografik Analizi, Kül Analizi, YBSK Analysis of Allantoin, Antifungal Activity, Isolation and GC Analysis of Echimidine-N-Oxide, Ash Analysis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
145 ÖZET 5. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale Bitkisinin Etkili Bileşikleri Üzerinde Araştırmalar Bu çalışma ile Anadolu'da endemik olarak yetişen S. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale' den pirolizidin alkaloitlerinin izolasyonu yapılarak köklerden Echimidine-N-Oxide, toprak üstü kısımlardan Echiumine ve S. aintabicum Hub.-Mor. & VVickens'ten ise Echimidine izole edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapı tayinleri UV, İR, kütle, 1H ve 13C NMR spektral yöntemleriyle saptanmıştır. Daha önceleri Symphytum türlerinde varlığı şüpheli olan Echiumine, Symphytum türlerinden ilk kez izole edilerek varlığı kanıtlanmıştır. S. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale köklerinden izole edilen Echrmidine-N-Oxide'in majör alkaloit olduğu düşünülerek kök ve toprak üstü kısımlardaki miktarı Gaz Kromatografisi ile tayin edilmiştir. Köklerden % 0.190-0.208 oranında elde edilen ham alkaloit fraksiyonundan hareketle bitkinin köklerinde % 0.1085 oranında Echimidine-N-Oxide; toprak üstü kısımlardan % 0.091-0.095 oranında elde edilen ham alkaloit fraksiyonundan hareketle ise bitkinin toprak üstü kısımlarında % 0.0061 oranında Echimidine-N-Oxide bulunduğu tesbit edilmiştir. Symphytum türlerinin özellikle köklerinden hazırlanan ekstreler taşıdığı allantoin'den dolayı fitoterapide haricen kullanılan preparatlarda yer almaktadır. Bu nedenle S. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale1 nin kök, gövde-dal ve yapraklarındaki allantoin miktarı YBSK ile kantitatif analiz edilmiştir. Sonuç olarak; köklerde % 0.4568, gövde ve dallarda % 0.41 1 8 ve yapraklarda % 0.1883 oranında allantoin bulunduğu hesaplanmıştır. Pirolizidin alkaloitleri ile oluşan zehirlenmelerde bakır toksisitesine benzer semptomlar gözlenir ve karaciğer bakır konsantrasyonu yükselmektedir. Ayrıca; Symphytum türlerinin yara iyileştirici etkisinde, taşıdığı çinko miktarının bir miktar rolü olduğu düşünülerek ilk kez S. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale1 nin kök ve toprak üstü kısımlarından elde edilen külde bakır ve çinko miktar tayini yapılmıştır. Buna göre; köklerden % 5.08 oranında elde edilen külde; 1 77.6 fig/g Cu, 341.4 ftg/g Zn ; toprak üstü kısımlardan % 1 1.67 oranında elde edilen külde; 79.7 fig/g Cu, 200.1 #g/g Zn hesaplanmıştır. Heliotropium türlerinden elde edilen ekstreler ve izole edilen pirolizidin alkaloitleri üzerinde yapılan antifungal çalışmalar model alınarak; S. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale' den hazırlanan çeşitli ekstreler ve izole edilen Echimidine-N-Oxide üzerinde antifungal aktivite çalışması yapılmıştır. Ekstreler içerisinde 10 farklı fungusa karşı en fazla aktivite kök ham alkaloit fraksiyonu ARF'de gözlenmiş ve antifungal etkiden sorumlu bileşiğin Echimidine-N- Oxide olduğu tarafımızca saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
146 SUMMARY Research on the Active Constituents of 5. sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale is an endemic Anatolian species. In this study; two pyrrolizidine alkaloids were isolated from Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale; Echimidine-N-Oxide (ENO) from root and Echiumine from aerial parts. Also; Echimidine was isolated from Symphytum aintabicum Hub. - Mor. & Wickens. The stucture of the isolated compounds were elucidated based on UV, IR, MS, 1H and 13C NMR analysis. Echiumine had been isolated for the first time from Symphytum species. ENO has been determined as the major alkaloid of the roots of Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale. Quantitative analysis of ENO has been performed by GC in roots and aerial parts of Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale. Crude alkaloid levels range from 0.190-0.208 % in roots and 0.091-0.095 % in aerial part. The roots contain 0.1085 % ENO and the aerial parts contain 0.0061 % ENO. The healing action of the roots and aerial parts of Symphytum species may be related to presence of allantoin. Quantitative HPLC analysis of aliantoin in the root, stem - branch and leaves of Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale were made. As a result; the amount of allantoin was found to be in the roots 0.4568 %, in the stem-branch 0.41 1 8 % and in the leaves 0.1 883 %. Toxicity of Pyrrolizidine alkaloids have similar principal symptoms of chronic Cu poisoning. Exposure to pyrrolizidine alkaloids results in high concentrations of liver Cu. According to our opinion; the amount of zinc in Symphytum species may be important for their dermatological activities. From the roots of Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale 5.08 % ash and from the aerial parts 1 1.67 % ash have been obtained. The ash has been analysed and 1 77.6 #g/g Cu and 341.4 #g/g Zn are determined in the roots and 79.7 #g/g Cu and 200.1,yg/g Zn are determined in the aerial parts. Antifungal studies on Heliotropium species have been a model for the antifungal activities on Symphytum species. Antifungal activity is investigated on different extracts of Symphytum sylvaticum Boiss. subsp. sepulcrale (Boiss. & Bal.) Greuter & Burdet var. sepulcrale and ENO. The experiments done with 1 0 different fungus showed us that the Root Alkaloid Fraction is more effective than the other extracts. We determined that ENO is the compound responsible for the antifungal activity.