STZ-diabetik rat aortasında potasyum kanal aktivitesindeki değişiklikler
Changes in potassium channel activity of STZ-diabetic rat
  1. Tez No: 80231
  2. Yazar: NİHAT ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. V. MELİH ALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Potasyum Kanalları, Diabet, Kromakalim, Aorta, Insulin, Aorta, Cromakalim, Diabetes, Insulin, Potassium Channels
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
67 6.0. ÖZET STZ-Dıabetîk Rat Aortasında Potasyum Kanal Aktivitesindekî. Değişiklikler Bu çalışmada; 1-, 8- ve 14- haftalık diabetik rat aortalarında bir potasyum kanal açıcısı olan kromakalim'in etkileri, nondiabetik“age-matched”kontrolleri ile karşılaştınlarak incelenmiştir. Bir haftalık diabetik ratlarda kromakalim'in gevşetici etkisine ilişkin konsantrasyon-yanıt eğrilerinin nondiabetik age-matched kontrollerde elde edilenlerden farksız olduğu gözlenmiştir. Ne var ki, 8- ve 14- haftalık diabetik rat aortalarında gözlenen gevşeme yanıtlarının age-matched kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlar rat torakik aortasında kromakalim'in gevşetici etkinliğinin diabetin süresi ile ilişkili olarak değiştiğini göstermektedir. Öte yandan, 14- haftalık diabetik ratlara uygulanan insülin tedavisinin, kromakalim'e yanıtverirlikte ortaya çıkan azalmayı tümüyle engellediği gözlenmiştir. Bulgularımız, diabetik rat aortasında potasyum kanal aktivitesinin azaldığını göstermektedir. Potasyum kanal aktivitesinde gözlediğimiz azalmanın, diabetes mellitus'a eşlik eden hipertansiyon gibi vasküler komplikasyonların gelişimine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Ne var ki, diabetes mellitus'ta potasyum kanal aktivitesinde saptanan azalm8anın mekanizma / mekanizmalarının aydınlatılabilmesi için başka çalışmalara gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
68 7.0. SUMMARY Changes in Potassium Channel Activity of STZ-Diabetic Rat In the present study, the effects of cromakalim, a potassium channel opener, on aortas from 1-, 8- and 14-week diabetic rats and their age- matched nondiabetic controls were examined. The concentration- response curves for the relaxant effects of cromakalim in 1-week diabetic rats did not differ from those of age-matched controls. The relaxation responses of 8- and 14-week diabetic aortas, however, were found to be significantly decreased compared to those from their age-matched controls. These findings indicate that duration of diabetes alters the relaxation responses to cromakalim in rat aortas. Treatment of 14-week diabetic rats with daily injections of insulin, on the other hand, completely prevented the decrease in the responsiveness of aortas to cromakalim. Our results thus suggest that the activity of the potassium channels was decreased in aortas from diabetic rats. The decreased activity of potassium channels may contribute to vascular complications associated with diabetes mellitus such as hypertension. However, elucidation of the mechanism(s) which causes a decrease in the activity of potassium channels in diabetes needs further investigations.