Vergi denetiminde etkinlik: Edirne ili örneği
Efficiency in tax audit: Edirne province example
- Tez No: 802322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT TAVŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi, Vergiye Uyum, Vergi Denetiminde Etkinlik, Tax Audit, Tax Compliance, Effectiveness in Tax Audit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Devletin kamu harcamalarının finanse etmek ve ekonomik hayata müdahale etmek için egemenlik gücüne dayanarak gerçek ve tüzel kişilerden cebri ve karşılıksız olarak aldığı nihai olan parasal ödemelere vergi denir. Verginin karşılıksız olması ve kişisel geliri azaltıcı etkisi, çoğu zaman mükellefleri vergi kaçırmaya veya vergiden kaçınmaya yönelmektedir. Devletin gelir kaybına uğramasını engellemek amacıyla vergi denetim mekanizması devreye girmektedir. Vergi denetimi vergi kanunlarına uyulup uyulmadığının kontrol edilmesidir. Türk vergi siteminin beyan usulüne dayalı olması nedeniyle, mükelleflerin beyan ödevini hiç yerine getirmeme ya da eksik getirme gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. İdare bu eksiklikleri tespit etme ve ileride doğacak benzer sorunları şimdiden önlemek için mükellefi bu konuda bilgilendirerek vergi bilincinin oluşmasını sağlamalıdır. Ancak bahsi geçen vergi denetim faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütülmesi de önem arz etmektedir. Vergi denetim etkinliği basit tanımla; kanunlarla belirlenen amaç ve hedeflere ulaşılırken, verimlilikle yürütülmesidir. Verimlilik ile, devletin en az masrafla bu faaliyetleri gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Özetle, vergi kanunları uygulanırken ve uygulanması denetlenirken, devletin daha fazla gelir kaybına uğramasını önlemede vergi denetim etkinliği önemlidir. Bu çalışma ile vergi deneti etkinliğinin sağlanmasında etkili olan faktörleri tespit edilecek ve değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The final monetary payments that the state receives from real and legal persons, forcibly and gratuitously, based on its sovereign power to finance public expenditures and intervene in economic life, are called taxes. The gratuitousness of the tax and its reducing effect on personal income often lead taxpayers to evasion or avoid taxation. In order to prevent the state from losing revenue, the tax control mechanism comes into play. Tax auditing is checking whether tax laws are complied with. Due to the fact that the Turkish tax system is based on the declaration procedure, results such as not fulfilling the taxpayer's declaration duty at all or incomplete. In order to detect these deficiencies and to prevent similar problems that may arise in the future, the administration should inform the taxpayer about this issue and ensure the formation of tax awareness. However, it is also important that the aforementioned tax audit activities are carried out effectively. Define tax audit effectiveness simply; while achieving the goals and objectives determined by the laws, it is carried out efficiently. With efficiency, the government aims to carry out these activities with the least expense. In summary, tax audit effectiveness is important in preventing the state from losing more revenue while applying and auditing tax laws. With this study, the factors that are effective in ensuring tax audit effectiveness will be determined and evaluated.