Seçici dikkat görevindeki çeldirici bozucu etkisi üzerinde görsel çalışma belleği yükünün hedef bağımlı etkileri
Goal dependent effect of visual working memory load on distractor interference in selective attention task
- Tez No: 802663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ÖZKAN CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Seçici dikkat, yük kuramı, görsel çalışma belleği, replikasyon, Selective attention, load theory, visual working memory, replication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Tez çalışması kapsamında temel olarak görsel çalışma belleği (GÇB) yükünün flanker görevindeki çeldirici bozucu etkisi üzerindeki rolü incelenmiştir. Bu inceleme, Konstantinou ve arkadaşlarının (2014) yürüttükleri Deney 1-B ve bu çalışmayı tekrar etmeyi amaçlayan; ancak farklı sonuçlar elde eden Yao ve arkadaşlarının (2020) yürüttükleri Deney 3 temel alınarak yapılmıştır. Yao ve arkadaşları (2020) her ne kadar orijinal çalışmayı tekrar etmeyi amaçlasa da iki çalışma arasında tasarımsal bazı farklılıklar söz konusudur. Bu farklılıkların çalışmalar arasındaki tutarsız sonuçlar üzerinde açıklayıcı birer faktör olup olmadıkları net değildir. Bu nedenle tez kapsamında yürütülen Deney 1 (N = 54) ve Deney 2 (N = 54) ile sırasıyla Konstantinou ve arkadaşlarının (2014, Deney 1-B) ve Yao ve arkadaşlarının (2020, Deney 3) çalışmaları birebir tekrar edilmiştir. Analiz sonuçları iki deneyde de tutarlı olarak GÇB yükünün flanker görevi üzerindeki çeldirici bozucu etkisini değiştirmediğini göstermiştir. Deney 1 ve Deney 2 verilerinin birbirleri ile karşılaştırıldığı ek analiz sonuçları da iki deney sonuçlarının birbirine oldukça benzer olduğunu doğrulamıştır. Alanyazın temelinde, uyarıcıların sözelleştirilme ihtimalinin sonuçlar üzerinde etkisi olabileceği ifade edilmiştir. Bu nedenle, sessel baskılama (articulatory suppression) yoluyla sözelleştirilmenin engellendiği Deney 3 (N = 28) tasarlanmıştır. Deney 3'ten elde edilen sonuçlar bir kere daha GÇB yükünün çeldirici bozucu etkisini değiştirmediğini göstermiştir. Bulgular, GÇB içeriğinin akılda tutulması sırasında sunulan görsel flanker görevinin duyusal alanlarda sürdürüldüğü ileri sürülen temsiller için bir çeldirici olarak algılanma ihtimali ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, temsilleri çeldiricilerin olası bozucu etkilerinden uzak tutmak için GÇB depo alanı aktif olarak değiştirilmiş olabilir. Yeni depo alanı dikkat görevi ile etkileşime girmemiş ve bu nedenle yük etkisi gözlemlenmemiş olabilir. Bu çıkarımın geçerliliği gelecek çalışmalarla test edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The role of the visual working memory (VWM) load on the distractor interference in the flanker task was examined within the scope of this study. This investigation was based on the Experiment 1-B of Konstantinou et al. (2014), and Experiment 3 of Yao et al. (2020), aiming to replicate the former study but obtained different results. Although Yao et al. (2020) intended to replicate the original study, there were some differences related to task design. It is unclear whether these differences are explanatory factors for the inconsistent results. Therefore, we conducted Experiment 1 (N = 54) and Experiment 2 (N = 54) with which Experiment 1-B of Konstantinou et al. (2014) and Experiment 3 of Yao et al. (2020) were replicated respectively. The results of analyses consistently demonstrated that the VWM load did not alter the interference effect in both experiments. Additional analyses comparing the data of Experiment 1 and Experiment 2 confirmed that the two experiments yielded highly similar outcomes. However, it has been suggested that the possibility of verbalization of stimuli in the VWM could have effect on the results. Therefore, Experiment 3 (N =28) was designed to prevent verbalization through articulatory suppression. The results of Experiment 3 once again demonstrated that the VWM load did not alter the interference effect. Findings were associated with the possibility that the visual flanker task presented during VWM retention interval was perceived as a distractor for the representations that were allegedly carried out in the sensory domains. Therefore, the VWM storage area might have been actively changed for the sake of keeping the VWM representations away from distractor's possible distorting effect. New storage area may have not interacted with flanker task and resulted in absent load effect. The validity of this inference should be tested with future studies.