İşveren markası çalışmalarında gençlere yönelik iletişimde görsel öğelerin kullanımı ile itibar ilişkisi
The relationship between the use of visual elements and reputation in employer branding studies targeted to youth / La relation entre l'utilisation d'éléments visuels et la réputation dans les études de marque employeur ciblées aux jeunes
  1. Tez No: 802718
  2. Yazar: IRMAK ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİME YÜCEL BOURSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren Markası, Gençlik İletişimi, Marka, İtibar, Employer Branding, Youth Communication, Reputation Le langage utilisé dans le processus de communication de masse, les émotions véhiculées
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ayrışmanın önemi sürerken gelişen ortak gündemler ile markalar ortak paydalarda buluşmaktadır. Kitle iletişim sürecinde kullanılan dil, aktarılan duygular, çeşitli mesajlar veren görsel öğelerin kullanımı markaların/şirketlerin kim olmak istedikleri, imajları ve hedefleri hakkında bilgiler içermektedirler. Benzer gündemler ve konular esnasında kuvvetli bir şekilde oluşturulmuş markalar tüketici ile aralarında oluşturdukları güven ve kalite odaklı ilişkileri ile rakipleri arasından kolayca ayırt edilebilmektedirler. Böylece tüketicilerin tercihlerini kendilerinden yana olmasını sağlamaktadırlar. Bu çalışmada seçilen 3 markanın insan kaynakları resmi Instagram hesapları aracılığıyla 2021- 2022 yılları arasında yürüttükleri işveren markası iletişimleri ve bu iletişimin etkililiği, güvene, marka imajına ve işveren markası oluşmasına katkıları yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile incelenmiştir. Toplam 30 genç profesyonel ve üniversite öğrencisi ile yapılan görüşmeler esnasında gösterilen görsellerden ve paylaşım metinlerinden markaların ayırt edici her türlü öğesi çıkarılmış olup katılımcıların tarafsız bir seçim yapması hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı genç profesyonellere ve lisans öğrencilerine odaklanan iletişim çalışmalarında nelerin yapılması ve nelerin yapılmaması gerektiğine dair bir kılavuz oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
The language used in the mass communication process, the emotions conveyed, the use of visual elements gives various messages containing information about who the brands/companies want to be. Brands that are strongly formed with similar agendas and issues can be easily distinguished from their competitors by the trust and quality- oriented relationships they create with their consumers. Thus, they ensure that the preferences of the consumers are in their favor. In this study, employer branding communications of 3 selected brands through their human resources official Instagram accounts between 2021 and 2022 and the effectiveness of this communication, their contribution to trust, brand image and employer branding were examined by semi-structured interview method. During the interviews with a total of 30 young professionals and university students, all kinds of distinguishing elements of the brands were removed from the images and texts. The aim of the study is to create a guide in communication studies focused on young professionals and undergraduate students.