Tirozin kinaz inhibitörleri ile tedavi edilen onkoloji hastalarında tiroid profillerinin incelenmesi
Investigation of thyroid profiles in oncology patients treated with tyrosin kinase inhibitors
  1. Tez No: 802864
  2. Yazar: GİZEM ASA TEPEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Hipotiroid, FT3, FT4, TSH, TKİ, Cancer, Hypothyroidism, FT3, FT4, TSH, TKI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Tirozin Kinaz İnhibitörleri (TKİ'ler) kanserli hastalarda uygun hedef varlığında yaygın olarak kullanılan tedavi ajanlarındandır. TKİ kullanan onkoloji hastalarında nadir olmayarak hipotiroidi gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, TKİ tedavisi alan kanser hastalarının tiroid fonksiyon testlerini değerlendirmek ve bu testlerin diğer laboratuvar değişiklikleri ve radyolojik görüntüleme ile yanıt değerlendirmeleri ile ilişkisini araştırmaktır. Materyal-metod: Çukurova Üniversitesi Onkoloji kliniğine 2010 -2021 yılları arasında kanser tanısı ile TKİ tedavisi kullanmış 173 hasta dünden bugüne olarak çalışmaya dahil edildi. Hastaların tiroid fonksiyon testleri, laboratuvar ve radyolojik değerlendirmeleri ile aralarındaki korelasyon incelendi. KML (Kronik Myeloid Lösemi) hastaları çıkarılarak hipotiroidi gelişen ve gelişmeyen hastalarda inflamatuvar indeksler ile hastaların tedaviye radyolojik yanıtları karşılaştırıldı. Bulgular: Kanser tanısı alan 173 hastanın % 16,7 hipotiroidi saptandı. En sık Pazopanib (%47,4) ve sunitinib alan (%30,7) grupta hipotiroidi gözlendi. Hastalarda 3.ayda bakılan prognostik nutrisyon indeksi (PNİ) anlamlı olarak yüksek bulundu. Kalsiyum ve fosfor düzeylerinde anlamlı azalma saptandı. Hipotiroidi saptanan grupta tedavi yanıtları daha yüksek bulunmasına rağmen istatiksel olarak anlamlı değildi. Hasta sayısının sınırlı olması ile ilişkilendirildi. Sonuç: TKİ tedavisi alan hastalarda hipotiroidi önemli bir yan etki olup özellikle pazopanib ve sunitinib alan hastalarda dikkat edilmelidir. Kalsiyum ve fosfor düzeyleri tedavi öncesi bakılmalı gerekli replasmanlar yapılmalıdır. Hipotiroidi gelişen hastalarda tedavi yanıtlarının daha yüksek olması ilerde daha geniş hastalarda yapılan çalışmalar için yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Tyrosine Kinase Inhibitors (TKIs) are among the therapeutic agents commonly used in cancer patients in the presence of appropriate targets. Hypothyroidism is not uncommonly observed in oncology patients using TKIs. The aim of this study is to evaluate the thyroid function tests of cancer patients receiving TKI therapy and to investigate the relationship of these tests with other laboratory changes and response evaluations with radiological imaging. Material-method: 173 patients who were diagnosed with cancer and used TKI treatment at Çukurova University Oncology Clinic between 2010 and 2021 were included in the study retrospectively. The correlation between the thyroid function tests, laboratory and radiological evaluations of the patients was examined. CML (Chronic Myeloid Leukemia) patients were excluded and the inflammatory indices of the patients with and without hypothyroidism were compared with the radiological responses of the patients to the treatment. Results: Hypothyroidism was found in 16,7% of 173 patients diagnosed with cancer. Hypothyroidism was observed most frequently in the group that received pazopanib (47,4%) and sunitinib (30,7%). The prognostic nutritional index (PNI) measured at the 3rd month was found to be significantly higher in the patients. There was a significant decrease in calcium and phosphorus levels. Although the treatment responses were higher in the group with hypothyroidism, it was not statistically significant. It was associated with the limited number of patients.Conclusion: Hypothyroidism is an important side effect in patients receiving TKI therapy, and care should be taken especially in patients receiving pazopanib and sunitinib. Calcium and phosphorus levels should be checked before treatment and necessary replacements should be made. Higher response to treatment in patients with hypothyroidism may be a guide for future studies on larger patients.