Plasenta perkreatalı hastalarda ön uterin bölgenin segmenter rezeksiyonu öncesinde bilateral ana iliak arterlerin geçici olarakklemplenmesi
In patients with placenta percreata, temporarily of bilateral center iliac arteries before segmentary resection of the ancient utterine regionclamping
  1. Tez No: 803190
  2. Yazar: MUSTAFA BATURALP BARUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAĞLAYAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta Akreta, Spektrum, Uterus, Koruyucu Cerrahi, Placenta Accrata Spectrum, Uterus Sparing Surgery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Son 50 yılı aşkın süredir sezaryen doğumlarda artış nedeniyle plasenta invazyon anomalileri hızla artmaktadır. Plasenta invazyon anomalilerinin en ileri ve ciddi formu olan plasenta perkreata, yaşamı tehdit eden önemde olup maternal morbidite-mortalite ile ilişkili bir durumdur. Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (ACOG); hemorajik morbidite riski nedeniyle plasenta perkreata vakalarında plasenta yerinde bırakılarak sezaryen histerektomisi önermekte olup; cerrahi yönetim için her vakanın kişiselleştirilmesi gerektiğini vurgular. Doğurganlığın korunabilmesi bir endişe konusu olduğundan literatürde çeşitli konservatif yöntemler denenmiştir. Bazı toplumlarda hastanın rahminin alınması, kadınsı özelliklerinin en önemli tarafını yitirmesi gibi görülmektedir. Son zamanlarda geliştirilen konservatif yöntemler kadınların psikolojik ve sosyal durumlarını, hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyerek bu durumun iyileştirilmesinde etkisi olabilir. Yaptığımız çalışmada plasenta perkreatalı olan hastalarda uterus ön duvarının segmenter çıkartılması öncesinde uterusu besleyen ana damarlardan ana iliak arterin klemplenmesiyle operasyon süresince kanama miktarını azaltmak, kan ürünlerine olan ihtiyacı azaltmak ve rahmini korumak isteyen veya çocuk istemi olan hastalarda rahim koruyucu cerrahi yapmaktır. Çalışmamız prospektif gözlemsel olup Mayıs 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında, kliniğimize başvuran plasenta perkreata tanılı en fazla eski 3 sezeryanı olanlar, ileri derece servikal invazyonu veya parametrial tutulumu olmayan hastalar dahil edildi. Hastaların hepsine sezeryan sırasında ön uterin segment rezeksiyonu yapıldı. Bu hastaların 19'una uterin segment rezeksiyonu öncesi ana iliak arterler geçici olarak klemplenirken 17 hastaya herhangi bir devaskülarizasyon olmadan sadece ön uterin bölgeye segmenter rezeksiyonu yapıldı. Acil şartlarda peripartum histerektomi uygulanan hastalar, koruyucu cerrahi planlanıp histerektomi yapılmak zorunda kalınan hastalar ve dosya verilerinde eksiklik bulunan hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Çalışmamızın sonucunda plasenta perkratalı gebelerin sezeryanında uterin segment rezeksiyonu sırasında rezeksiyon öncesinde bilateral ana iliak arterler geçici süre klemplenen hastalar ile sadece segmenter rezeksiyon yapılan hastalar arasında kanama miktarı karşılaştırılmış ve uterin segment rezeksiyonu öncesi ana iliak arterlerin geçici klemplenmesi yapılan hasta grubunda kanama açısından anlamlı fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Placental invasion anomalies have rapidly been growing due to the increase in caesarean deliveries in the last 50 years. Placenta percrata which is the most advanced form of placenta invasion anomalies is a life-threatening condition associated with significant maternal morbidity and mortality. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); not only recommends planned caesareanhysterectomy by leaving the placenta in place due to the risk of haemorrhagic morbidity but also specifies the personalization of each case for surgical management. Since fertility preservation is certainly a concern subject, various conservative methods have been tried in the literature. The loss of the uterus of the patient means loss of the most important aspect of feminine character in some of the culture. New conservative interventions can be effective in improving women's psychological and social conditions that affect their quality of life. In our study; by temporarily clamping the common iliac artery which feeds the uterus, together segmental of the anterior wall of the uterus in patients with placenta percrata, we aim to reduce the amount of bleeding and the need for blood products during operation and perform uterine preserving surgery in patients who want to protect the uterus or want to have child. Our study is prospectively designed in patients with placenta percrata who applied to our clinic between May 2022 and May 2023. While the common iliac arteries were temporarily clamped in 19 of the patients, uterine segmental resection was performed in 17 patients by applying uterine preserving surgery.In our study not include the one which servical invasion and parametrial invasion patients As a result of our study, we observed that there is significant difference in the amount of bleeding between patients who underwent segmental resection by clamping the common iliac arteries in patients with placenta percrata and those who underwent segmental resection.