Dindarlık, sosyal sınıf ve habitus: Nicel ve nitel bir araştırma
Religious, social class and habitus: A quantitative and qualitative research
- Tez No: 803330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beğeni, din, dindarlık, sermaye, sosyal sınıf, Taste, religion, religiosity, capital, social class
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Sosyal sınıflar; ekonomik gücün yanı sıra, bireylerin yaşam tarzlarının, kültürlerinin, eğitim seviyelerinin, aile yapılarının benzerlik ve farklılıklarına göre oluşan topluluklardır. Her sosyal sınıf kendine has beğeni ve tercihler geliştirir. Dindarlık ise bireylerin inançları doğrultusunda ortaya çıkan tutum, eğilim ve eylemler bütünüdür. Bu araştırma“dindarlık pratikleri sosyal sınıf bağlamında değişmekte midir?”sorusuna cevap arama çabasının ürünüdür. Dolayısıyla sınıfsal fraksiyonlar ve gündelik hayatın yaşanma biçimleri dini pratikler ekseninde incelenmiştir. Araştırma Konya'nın Meram ve Karatay ilçelerinde, niceliksel ve niteliksel olmak üzere karma yöntemden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Nicel ve nitel veriler eşit baskınlık taşımaktadır, bu nedenle eş zamanlı üçgenleme modeli kullanılmıştır. Nicel verilere ulaşabilmek adına Meram ve Karatay ilçelerinden toplam 415 kişiye anket uygulanmış, nitel verilere ulaşabilmek için ise toplam 30 kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Verilerin analizi için SPSS ve MAXQDA programları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social classes are communities formed according to the similarities and differences of individuals' lifestyles, cultures, educational levels, family structures, as well as economic power. Each social class develops its own unique tastes and preferences. Religiosity, on the other hand, is a set of attitudes, tendencies and actions that arise in accordance with the beliefs of individuals. This research is based on the question“Do religiosity practices change in social class order?”It is the product of an effort to answer the question. Therefore, the class factions and the ways of living everyday life were examined in the axis of religious practices. The research was carried out in Meram and Karatay districts of Konya by using mixed quantitative and qualitative methods. Quantitative and qualitative data have equal dominance, so the simultaneous triangulation model was used. In order to access quantitative data, a survey was conducted on a total of 415 people from Meram and Karatay districts, and in-depth interviews were conducted with a total of 30 people in order to access qualitative data. SPSS and MAXQDA programs were used for the analysis of the data.