Müzikte schumann romantizmiwaldszenen Op.82 Orman Sahneleri adlı eser örneği
Schumann romance in music example of waldszenen Op.82 Forest Scenes
  1. Tez No: 803992
  2. Yazar: İLAYDA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. CEREN HEPYÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: R. Schumann, Romantizm, Schumann Romantizmi, Orman Sahneleri, R. Schumann, Romance, Schumann Romance, Forest Scenes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, romantik döneme katkı sağlayan en önemli bestecilerden biri olarak görülen Robert Schumann'ın sekiz ayrı sahneden oluşan Waldszcenen“Orman Sahneleri”adlı piyano yapıtındaki edebi unsurlar incelenmiştir. Bestecinin romantik döneme iz bırakmasını sağlayan en önemli etkenler olarak müzikal aktarımındaki imgeleme, atmosfer, gizem, yarattığı karakterler ve edebiyatı müziğinde kullanış biçimi olarak görülmektedir.“Ben”kavramının ön plana çıkışıyla özgür ve korkusuz anlatım biçimleri ve formların ortaya çıktığı romantik dönemde, özellikle bestecinin ortaya koymuş olduğu fantezi, rapsodi, arabesk, intermezzo, impromptu ve çeşitleme gibi küçük formlardaki farklı eserlerde Schumann Romantizmi ve edebiyata olan ilgisi yoğun bir şekilde gözlemlenmektedir. Çalışmada, konuyla ilgili olarak giriş ve yöntemin aktarıldığı bölümün ardından; birinci bölümde, romantizmin tanımı, müzikte romantizm kavramı ile Schumann'ın müzikal yaklaşımı aktarılmıştır. İkinci bölümde, Waldszcenen“Orman Sahneleri”nde kullanılan teknikler ve edebi metinler incelenerek bestecinin müzikal yaklaşımı ile ilişkilendirilmiştir. Piyanistlerin repertuvarlarında sıklıkla yer alan bu minyatür eserin dönemin özellikleri ve bestecinin müzikal yaklaşımı bakımından incelendiği bu çalışma ile eserin daha iyi anlaşılması ve yorumlanmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the literary elements in the piano piece Waldszcenen“Forest Stages”, which consists of eight separate scenes, by Robert Schumann, who is seen as one of the most important composers contributing to the romantic period, were examined. The most important factors that enable the composer to leave a mark on the romantic period are seen as to imagery in his musical transmission, atmosphere, mystery, the characters he creates and the way he uses literature in his music. In the romantic period, when the concept of“I”came to the fore and free and fearless forms of expression and forms emerged,Schumann Romanticism and his interest in literature are intensely observed, especially in the different works of the composer in small forms such as fantasy, rhapsody, arabesque, intermezzo, impromptu and variation. In this study, on the subject regarding after the section where the introduction and method are transferred In the first chapter, the definition of romanticism, the concept of romanticism in music and Schumann's musical approach are explained. In the second part, the techniques and literary texts used in Waldszcenen“Forest Scenes”are analyzed and associated with the composer's musical approach. This miniature work, which is frequently included in the repertoire of pianists, is examined in terms of the characteristics of the period and the musical approach of the composer, and it is aimed to contribute to a better understanding and interpretation of the work.