Balıkesir'de siyasi hayat (1946-1960)
Political life in Balikesir (1946-1960)
- Tez No: 804190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET BİLGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Hürriyet Partisi, Cumhuriyetçi Milliyet Partisi, Balıkesir, Democratic Party, Republican People's Party, Freedom Party, Republican Nationality Party, Balikesir
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
7 Ocak 1946 yılında Demokrat Parti'nin (DP) kurulması ile beraber çok partili siyasi hayata geçilmiş ve 23 yıldır iktidarda olan Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) rakip bir parti oluşmuştur. Kurulmasının ardından hızla tüm yurtta teşkilatlanma sürecine giren Demokrat Parti, Balıkesir'de de kısa süre içinde teşkilatlanmasını tamamlamıştır. Öyle ki 1946 seçimlerine gelindiğinde Demokrat Parti, Balıkesir'in tüm ilçelerinde teşkilatlanma sağlamıştır. Kısa zaman içinde Balıkesir halkının desteğini kazanan Demokrat Parti 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanarak Balıkesir ili için“Demokrat Parti'nin Kalesi”ünvanını almıştır. DP'nin Balıkesir'de büyük başarı elde etmesi karşısında önce CHP sonrasında ise Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP) ve Hürriyet Partisi (HP) ile partiler arası rekabet ortamı oluşmuş ve bu rekabet ortamı Balıkesir siyasi hayatına da yansımıştır. Bu çalışma da 1946-1960 yılları arasında Balıkesir'deki siyasi hayatta partiler arası mücadeleler, partiler arası rekabetler, önemli gün ve olaylar, partiler arası iktidar yarışı incelenmiştir. Özellikle bu dönemde Balıkesir'de CHP yanı sıra DP ön planda olsa da CMP ve HP de Balıkesir'deki seçimler ve seçmeni kazanma yarışını bırakmamıştır.
Özet (Çeviri)
With the establishment of the Democrat Party on January 7, 1946, a multi-party political life was initiated and a rival party was formed to the Republican People's Party, which has been in power for 23 years. After its establishment, the Democrat Party, which entered the process of being organized all over the country, completed its organization in a short time in Balıkesir. So much so that when it came to the 1946 elections, the Democrat Party organized in all districts of Balıkesir. Democrat Party, which won the support of the people of Balıkesir in a short time, won the 1950, 1954 and 1957 elections and took the title of“Democratic Party's Fortress”for the province of Balıkesir. In the face of the DP's great success in Balıkesir, an environment of interparty competition emerged first with the CHP, then with the Republican Nation Party and the Liberty Party, and this competitive environment was also reflected in the political life of Balıkesir. In this study, the struggles between the parties, the rivalries between the parties, important days and events, and the power race between the parties in the political life in Balikesir between 1946-1960 were examined. Especially in this period, although the Republican People's Party,and Democrat Party were at the forefront in Balıkesir, the Republican Nation Party and Liberty Party did not give up the elections and the race to win the voters in Balıkesir.