Türk mitolojisinde yedi gezegenin incelenmesi ve seramik formlara yansımaları
Investigation of the seven planets in Turkish mythology and reflections on ceramic forms
- Tez No: 804360
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN CEBRAİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Gezegen, Seramik, Form, Sanat, Mythology, Planet, Ceramics, Form, Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
“Türk Mitolojisinde Yedi Gezegenin İncelenmesi ve Seramik Formlara Yansımaları”konulu tez çalışmasında, Türk Mitolojik söylencelerinde yer alan yedi gezegen kapsamında araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalarda, yedi gezegenin her birinin ayrı bir mitolojik temsilcisi olduğu ve temsilcilerin kendilerine özgü karakteristik özellikleri bulunduğu literatür incelemeleri sonucunda anlaşılmıştır. Bahsi geçen yedi gezegen ve temsilcilerinin açıklamalarından elde edilen bilgiler ile yeni ve özgün seramik çalışmalar yapılması bu tez çalışmasının amacını oluşturmaktadır. Tez çalışmasının başlangıcında; mit, mitoloji, kaos, kozmos, kozmogoni, kozmoloji, astronomi başlıkları ve açıklamaları yer almaktadır. Ayrıca astronomi kavramının alt başlığında ise; gök, yer ve yer altı kavramlarına değinilerek birinci bölüm oluşturulmuştur. İkinci bölüm olan“Türk Mitolojisinde Evrenin (Kâinat) Oluşumu”başlığında, evrenin Türk Mitolojisiyle bağlantısına değinilmiştir. İkinci bölümde konunun alt başlıklarında Türk Mitolojisinde adları geçen yedi gezegen ve bu gezegenlerin temsil ettiği mitolojik karakterler açıklamalarıyla yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise seramik sanatında mitolojik konuları ele alarak artistik çalışmalar ortaya koymuş sanatçılar incelenmiş ve çalışmalarından örneklere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde tez konusu dâhilinde elde edilen tüm çıkarımlardan yararlanılarak tasarımlar yapılmış ve tasarımlara bağlı kalınarak artistik seramik form ve duvar çalışmaları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ortaya çıkan artistik seramik form ve duvar çalışmalarının seramik sanatına olumlu katkıları olacağı ümit edilmektedir. Tezin sonuç kısmında araştırmalar ve artistik yeni çıkarımlar hakkında detaylı açıklamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study titled“Investigation of The Seven Planets in Turkish Mythology and Reflections on Ceramic Forms”, research has been carried out within the scope of seven planets which is taking place in Turkish Mythological legends. In the research, it has been understood as a result of literature reviews that each of the seven planets has a separate mythological representative and the representatives have their own characteristic specialties. The aim of this thesis is to make new and original ceramic works with the information obtained from the explanations of the aforementioned seven planets and their representatives. Myth, mythology, chaos, cosmos, cosmogony, cosmology, astronomy titles and explanations taking place at the beginning of the thesis. In addition, in the subtitle of the concept of astronomy; The first chapter was formed by referring to the concepts of sky, earth and underground. In the title of the second chapter,“The Formation of the Universe (Cosmos) in Turkish Mythology”, the connection of the universe with Turkish Mythology is mentioned. In the second part, the seven planets whose names are mentioned in Turkish Mythology under the subtitles of the subject and the mythological characters represented by these planets are explained with explanations. In the third part, artists who have produced artistic works by dealing with mythological subjects in ceramic art are examined and examples of their works are given. In the fourth chapter, designs were made by making use of all the inferences obtained within the thesis subject and artistic ceramic form and wall works were tried to be revealed by adhering to the designs. It is hoped that the resulting artistic ceramic form and wall works will have positive contributions to the art of ceramics. In the conclusion part of the thesis, detailed explanations about research and new artistic implications are given.