Orhan Pamuk'un 'Kara Kitap' adlı eserinde söz dizimi
The syntax of the book 'Kara Kitap' by Orhan Pamuk
- Tez No: 804361
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÜLSEVİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Cümlenin Ögeleri, Kelime Grupları, Cümle, Orhan Pamuk, Kara Kitap, Syntax, Elements of the Sentence, Word Groups, Sentence, Orhan Pamuk, Kara Kitap
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Söz dizimi, birden fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan kelime grupları ile cümlenin yapısını, görevini ve anlam özelliklerini, cümlelerin bağlanma şekilleri ile bağlanan cümleler arasındaki şekil ve anlam ilişkilerini inceler. Bu çalışmada, Orhan Pamuk'un“Kara Kitap”adlı romanında söz dizimi incelenmiştir. Yapılan çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Orhan Pamuk'un hayatı, edebî kişiliği ve romanları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde cümlenin ögeleri ve bu ögelerin işlevleri, kelime grupları ve bu grupların tanımları incelenmiş ve araştırmacıların farklı görüş ve tasniflerine yer verilmiştir. Sonrasında cümlelerin bağlanma şekilleri, yüklemin türüne ve yerine göre cümleler, cümlelerin anlam özellikleri incelenip“Kara Kitap”tan örneklerle desteklenmiştir. Son olarak romandan seçilen cümlelerin tahlili yapılmış ve bu cümlelerin ögeleri ve kelime grupları ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir. Çalışmada faydalanılan kaynaklar ise kaynakça kısmında verilmiştir. Bu tezin amacı, Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan Orhan Pamuk'un Kara Kitap adlı romanı üzerine inceleme yaparak Türkiye Türkçesinin söz dizimine katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Syntax examines the structure, function and semantic features of the sentence with the word groups formed by the combination of more than one word, the way the sentences are connected and the shape and meaning relations between the sentences connected. In this study, Orhan Pamuk's novel“Kara Kitap”analyzed syntactically. This study consists of two chapters. In the first chapter, information was given about Orhan Pamuk's biography, literary personality and novels. In the second chapter, the elements of sentence and their functions, word groups and definitions of words groups and their functions in the sentence are examined and different opinions and classifications of researchers are included. Then, the sentences were examined according to the way they are connected, the type of the predicate, the place of the predicate and the semantic features and supported with examples from“Kara Kitap”. Finally, the selected sentences from the novel were analyzed and the elements and word groups of the sentences were shown in detail. The sources used in the study are given in the bibliography section. The aim of this thesis is to contribute to the syntax of Turkey Turkish by examining the novel“Kara Kitap”by Orhan Pamuk, one of the important authors of Turkish literature.