COVID 19 pandemi koşullarının inşaat proje yönetimine etkileri üzerine bir inceleme: inşaat safhası
COVID-19 pandemic condition's effects on construction project management: The construction phase
- Tez No: 804633
- Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Dijitalleşme, İnşaat Proje Yönetimi, İnşaat Sektörü, İnşaat Sözleşmeleri, Tedarik Zinciri, Construction Contracts, Construction Industry, Construction Project Management, Covid-19 Pandemic, Digitalisation, Supply Chain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Covid-19 pandemisi, tüm dünyayı olumsuz yönde etkilerken, birçok ülke artan vaka sayılarına bağlı olarak çeşitli tedbirler almak zorunda kalmıştır. Ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynayan inşaat sektörü Covid-19 pandemisinden olumsuz etkilenen sektörler arasında gelmektedir. Covid-19 pandemisi nedeni ile birçok inşaat projesi etkilenmiştir. Tez çalışmasının amacı Covid-19 pandemi koşullarının inşaat proje yönetimine etkilerinin inşaat safhası aşamasında incelemeyi amaçlamaktadır. Tez çalışması kapsamında Covid-19 pandemi sürecinin inşaat yapım aşamasına etkisi, pandemi sürecinde inşaat yapım aşamasında alınan önlemler, pandemi nedeni ile kaynaklanan hak talebi ve uyuşmazlıklar, pandemi sürecinde dijital teknolojilerin kullanımının inşaat yapım sürecine etkileri incelenmiştir. Bu amaç ve hedefler ile, tez çalışması kapsamında kaynak taramasından yararlanılarak hazırlanan anket çalışması uygulanmıştır. Anket çalışmasını takiben mülakat çalışması yapılmıştır. Araştırma bulguları kapsamında, katılımcılar, yaşanan pandeminin her sektör gibi inşaat çalışmalarını da olumsuz etkilediğini ancak bu süreçten edinilen tecrübenin gelecekte yaşanabilecek salgınlara karşı öğrenilmiş bir olayın inşaat çalışmalarında değişim yaşanmasına katkı sağlayabileceği vurgulamıştır. Covid-19 pandemisinin inşaat safhasında inşaat proje yönetimi ile ilgili ve birbirleri ile ilişkili ana etkiler tespit edilmiştir. Bu ana etkiler gözönünde bulundurularak Covid-19 pandemisi kapsamında inşaat proje yönetiminin inşaat aşaması için alınabilecek önlemlere yönelik önerilerin inşaat aşamasından önce başlayarak inşaat aşamasını etkileyen süreçleri de içerdiği vurgulanmıştır. Ek olarak, katılımcılar inşaat proje yönetiminde, yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı risklerin tespit edilip özellikle pandeminin doğrudan etki ettiği etkilere karşı önlemler alınabileceğini vurgulamıştır. Katılımcılar, inşaat yapım aşamasında pandemi süreci ile ilgili alınan önlemlere rağmen inşaat çalışmalarının tamamlanmasında zorluklar yaşandığını vurgulamıştır. Covid-19 pandemisi nedeni ile kaynaklanan hak talebi ve uyuşmazlıklar ile ilgili olarak katılımcılar tarafından sözleşme koşulları ve mücbir sebep konusunun önemi vurgulanmıştır. Katılımcılar tarafından inşaat yapım aşamasında dijital teknolojilerin kullanılmaya başlanmasının sanal çalışma, dijital tedarik zinciri kanalları alanında fırsatlar yaratabileceği vurgulanmıştır. Ek olarak, katılımcıların dijital süreçlerin gelecekte inşaat yapım çalışmalarında daha geniş yer alacağı ve inşaat sektörünün dönüşümüne katkı sağlayacağı beklentisi belirtilmiştir. Bu çalışmada, Covid-19 pandemisinin inşaat proje yönetiminde inşaat safhası aşamasına etkisi, literatür taramasına ek olarak, inşaat sektöründe yaşanmış tecrübeler göreceli olarak henüz taze iken anket ve mülakat çalışmaları ile geniş kapsamlı incelenmiş olup bu çalışmanın inşaat proje yönetiminde gelecekteki pandemilerde alınabilecek olası tedbirlere yönelik faydalı olabileceği beklenmektedir. Bu çalışmanın inşaat sektöründe yer alan profesyoneller ve akademisyenler için faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the global impact of the Covid-19 pandemic, numerous nations have had to implement a range of measures to address the rising number of cases. As a crucial contributor to a country's progress, the construction industry has been adversely impacted by the pandemic. There have been significant disruptions to multiple construction projects as a result of Covid-19. The aim of the thesis study is to examine the effects of the Covid-19 pandemic conditions on the construction project management focusing on the construction phase. Within the scope of this thesis, effects of the pandemic on the construction phase, measures taken in the construction phase during the pandemic, claims and disputes arosen due to the pandemic, effects of the use of digital technologies on the construction process during the pandemic were examined. With this aim and objectives, a questionnaire survey, prepared based on the literature review, was applied. Following this questionnaire survey, an interview survey was conducted. Participants emphasised that the pandemic has adversely affected construction works as in all other industries and that the experience gained from this process can contribute to change construction works in future pandemics. The Covid19 pandemic's interrelated main effects related with the construction project management in the construction phase have been identified. It has been emphasised that taking into consideration the Covid-19 pandemic's main effects on the construction project management focusing on the construction phase, precautions which can be taken for the construction phase can include precautions related with the pre-construction phase as well. Furthermore, participants highlighted that in the construction project management, risks can be identified against possible adverse situations and measures can be taken against the direct effects of the pandemic. Participants emphasised that even if measures have been taken during the pandemic, difficulties have been encountered in accomplishing the construction works. Regarding the Covid-19 caused claims and disputes, participants emphasised the importance of contract conditions and force majeure. Participants emphasised that the introduction of digital technologies to the construction phase may create opportunities in the field of virtual working and digital supply chain channels. Furthermore, participants expected that digital processes can take place more widely in construction works in the future and can contribute to the transformation of the construction industry. This study examined effects the Covid-19 pandemic to the construction phase of the construction project management through literature review, survey and interview studies at a time when the pandemic experience is relatively fresh. This study is expected to be useful for potential precautions in construction project management in future pandemics. This study can be useful to academics and professionals in the construction industry.