Toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumların ve romantik ilişki doyumunun cinsel atılganlık düzeyi ile olan ilişkisi
The relationship of attitudes towards gender roles and relationship satisfaction with sexual assertiveness
- Tez No: 804777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN DEMİRLİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: cinsel atılganlık, toplumsal cinsiyet rolleri, ilişki doyumu, sexual assertiveness, gender roles, relationship satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı bireylerin cinsel atılganlık düzeyleri, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumları, yaşadıkları romantik ilişkinin doyum düzeyi ve demografik değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmaya 236 kadın 107 erkek olmak üzere toplam 343 kişi katılmış, veriler çevrim içi ortamda toplanmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Cinsel Atılganlık Ölçeği (Sexual Assertiveness Scale), Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve İlişki Değerlendirme Ölçeğidir. Çoklu doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiş, ulaşılan sonuçlara göre çalışmadaki değişkenlerin cinsel atılganlığın varyansının %18'ini açıkladığı görülmüştür. Cinsel atılganlık, toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutum, cinsiyet ve ilişki doyumu tarafından istatistiksel olarak anlamlı şekilde yordanmaktadır. Bu araştırma için bireylerin toplumsal cinsiyet rollerine yönelik daha eşitlikçi tutum sergiledikçe cinsel atılganlıklarının arttığı; bireylerin ilişki doyumları arttıkça cinsel atılganlık düzeylerinin arttığı ve son olarak kadınların erkeklerden daha yüksek cinsel atılganlık düzeyine sahip oldukları ulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationships between individuals' levels of sexual assertiveness, their attitudes towards gender roles and the level of their romantic relationship satisfaction. A total of 343 people, 236 women and 107 men, participated in the research, and the data were collected online. Personal Information Form, Sexual Assertiveness Scale, Gender Roles Attitude Scale and Relationship Evaluation Scale were used as data collection instruments. Multiple linear regression analysis was performed, and according to the results, the predictors in the model accounted for 18% of the total variance of sexual assertiveness. Sexual assertiveness is predicted statistically significantly by attitudes towards gender roles, gender and relationship satisfaction. For this research, it was determined that as individuals exhibit more egalitarian attitudes towards gender roles, their sexual assertiveness increases; It was found that as the relationship satisfaction of individuals increased, their level of sexual assertiveness increased; and finally, women had a higher level of sexual assertiveness than men.