İdarenin sağlık hizmetinin yürütülmesinde organizasyon kusurundan kaynaklanan hukuki sorumluluğu
Liability of the administration resulting from organizational failure in the execution of the healthcare service
- Tez No: 804911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdare, Sağlık Hizmeti, Tıbbi Müdahale, Organizasyon Kusuru, Tıbbi Malpraktis, Administration, Healthcare, Medical Intervention, Organizational Failure, Medical Malpractice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Anayasada güvence altına alınan yaşam hakkı uyarınca kişilerin maddi ve manevi varlıklarını koruma hakkı çerçevesinde devletin, sağlık hizmetinin yürütülmesinde tıbbi müdahalenin hukuka uygunluk şartlarının yerine getirilmesini ve hizmet organizasyonunda standartların uygun olmasını sağlayıcı yükümlülükleri bulunmaktadır. Tıbbi müdahale, tıp biliminin gereklerine ve standartlarına uygun yapılmış olmasına rağmen sağlık hizmetinin yürütülmesinde kusur ortaya çıkmış olabilir. Öyle ki bazı durumlarda tıbbi müdahalenin hatalı yapılması sağlık personelinin eylemi ile gerçekleşmesine rağmen bu durumun ortaya çıkması tamamen hastane yönetiminin organizasyon yükümlülüğüne aykırı davranışından da kaynaklanabilmektedir. Dolayısıyla sağlık kuruluşlarının organizasyon kusuru ile hatalı tıbbi müdahalenin birbirinden ayırt edilmesi gerekmektedir. Çalışmada sağlık hizmetinin yürütülmesi nedeniyle idarenin sorumluluğu kapsamında organizasyon kusuru üzerinde durulmuştur. Çalışma özellikle konuyla ilgili yargısal içtihatlar çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pursuant to the right to life and within the framework of the right to protect and improve corporeal and spiritual existence of individual which were granted by the Turkish Constitution, the State has obligations to ensure that the legal conditions of medical intervention are fulfilled and that the required standards in the organization of the service are appropriate in the execution of healthcare services. Although the medical intervention is carried out in accordance with the requirements and standards of medicine, a fault may arise in the execution of the healthcare service. In some cases, although the medical intervention is conducted incorrectly by the action of the health care personnel, this may entirely because of the failure of the hospital management in fulfilling the organizational obligation. Therefore, it is necessary to distinguish between the organizational failure of healthcare institutions and the medical malpractice. The study focuses on the organizational failure within the scope of the liability of the administration in the execution of healthcare services. In particular, the question is analysed within the framework of the relevant jurisprudence.