Vulvar lezyon ve klinik şikayetleri olan hastalarda vulvarbiyopsi ve servikal CO-test sonuçlarının araştırılması
A study of vulvar biopsy and cervical CO-test results inpatients with vulvar lesions and clinical complaints
  1. Tez No: 805308
  2. Yazar: HATİRA BABASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN AYAZ BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: vulvar biopsy, vulvar cancers, vulvar lesion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Vulvar biyopsi, vulvanın benign, premalign ve malign karakterli patolojilerini tanımak ve ayırt etmek için yapılan bir patolojik tanı yöntemidir. Biz de bu çalışmada vulvar lezyon ve vulvar klinik şikayetler nedeniyle başvuran, vulvar biyopsi alınan ve servikal sitoloji ve HPV-DNA sonuclarına bakılan olguların klinik ve demografik özelliklerini, sonucları arasındaki istatistiksel ilişkiler analiz etmek ve patolojik sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Bu retrospektif çalışma 01/01/2019 -31/12/2022 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalcın Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde vulvar lezyon ve klinik şikayetleri ile başvuran ve vulvar biyopsi yapılan 492 hastanın tıbbi kayıtlarının dijital ortamda incelenmesiyle yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, yaş, menopoz durumu, obstetrik öyküleri, başvuru şikayetleri, komorbiditeleri, vulvar biyopsi patoloji sonuclari, biyopsi sonrası uygulanan tedeviler ve servikal sitoloji sonuclarına ait veriler toplandı. Vulvar biyopsi patoloji sonucları benign , premalign, malign lezyonlar olmak uzere 3 alt gruba ayrılarak bu verilerin hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayetleri , uygulanan tedavi yöntemleri, hastaların servikal sitoloji ve HPV-DNA sonucları arasındaki istatistiksel ilişkiler analiz edildi. Vulvar klinik şikayetler nedeniyle vulvar biyopsi alınan ve verilerine ulaşılabilen tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastane veri tabanından kayıtlarına ulaşılamayan ve eksik verileri olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Kronik olmayan vulvovajinal kandidiyazis olguları ve vulvar kanser nüks olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bu retrospektif kohort çalışmaya hastanemizde vulvar biyopsi yapılan 492 hasta dahil edildi. Verilerin vulvar biyopsi patolojik tanıları, servikal co-test sonucları ve demografik bilgileri tarandı. Kadınların yaş ortalaması 46,16, menopoz süresi ortalaması 15,56'dır. Kadınların gravida sayısı ortalaması 1,68, parite sayısı ortalaması 2,20, spontan vajinal doğum sayısı ortalaması 2,37, sezaryan doğum sayısı ortalaması 1,41'dir. Kadınların %62'si premenopoz, %44'ünün şikayeti kondilom, %30,7'sinde komorbidite görülmüştür. En çok görülen %6,3 ile hipertansiyon ve diyabettir. xii Kadınların %90,1'inin vulvar biyopsi patoloji sonucu benigndir. Bening sonuçlu kadınlarda en çok %25,5 oranla kondilom, %27,1 oranla skuamoz papillom, görülmüştür. Premalign sonuçlu kadınlarda en çok %31,6 le Lsil ve Hsil görülmüştür. Malign sonuçlu kadınlarda en çok %31,0 oranla SCC HPV belirsiz, %31,0 oranla SCC HPV ilişkisiz sonucu görülmüştür. Kadınlarda en çok yapılan tedaviler %47,0 oranla koterizasyon, %29,3 oranla eksizyondur. Kadınların %88,2'sinin servikal sitoloji sonucu benign, %21,8'inin Hpv-DNA sonucu pozitiftir. Pozitif olanlarda %14,8 oranla HPV yüksek risktir. Vulvar biyopsi patoloji grupları arasında yaş, menopoz süresi, gravida, parite, spontan vajinal doğum sayısı bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmaktadır (p0,05). Vulvar biyopsi patoloji grubu ile menopoz durumu arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmaktadır (p0,05). Vulvar klinik şikayetiyle ve vulvar lezyon olan hastalarda malignite sonuçlu en çok %31,0 oranla SCC HPV belirsiz, %31,0 oranla SCC HPV ilişkisiz sonucu görülmüştür. Vulvar klinik şikayetle ve vulvar lezyon ile başvuran hastalarda özellikle ileri yaş, postmenopozal, multiparite ve komorbidite olan olgularda vulvar biyopsi alınması önemlidir. Anahtar Kelime: Vulvar biyopsi, vulvar kanserler, vulvar lezyon
Özet (Çeviri)
Vulvar biopsy is a pathological diagnostic method to recognize and differentiate benign, premalignant and malignant pathologies of the vulva. In this study, we aimed to analyze the clinical and demographic characteristics, statistical relationships between the results and to compare the pathologic results of patients who presented with vulvar lesions and vulvar clinical complaints, underwent vulvar biopsy and had cervical cytology and HPV-DNA results. This retrospective study was conducted by examining the medical records of 494 patients who presented with vulvar lesions and clinical complaints and underwent vulvar biopsy in the Gynecology and Obstetrics Clinic of Istanbul Medeniyet University Prof. Dr. Süleyman Yalcın City Hospital between 01/01/2019 and 31/12/2022. Data on demographic characteristics, age, menopausal status, obstetric history, presenting complaints, comorbidities, vulvar biopsy pathology results, post-biopsy treatments and cervical cytology results were collected. Vulvar biopsy pathology results were divided into 3 subgroups as benign, premalignant and malignant lesions and statistical relationships between these data and patients' demographic characteristics, presenting complaints, treatment methods, cervical cytology and HPV-DNA results were analyzed. All patients who underwent vulvar biopsy due to vulvar clinical complaints and whose data could be accessed were included in the study. Patients whose records could not be accessed from the hospital database and patients with missing data were excluded. Non-chronic vulvovaginal candidiasis cases and patients with vulvar cancer recurrence were not included in the study. This retrospective cohort study included 492 patients who underwent vulvar biopsy in our hospital. Data were collected from vulvar biopsy pathologic diagnoses, cervical co-test results and demographic information were screened. The mean age of the women was 46.16 years and the mean duration of menopause was 15.56 years. The mean number of gravida was 1.68, the mean number of parity was 2.20, the mean number of spontaneous vaginal deliveries was 2.37, and the mean number of cesarean sections was 1.41. 62% of the women xiv were premenopausal, 44% had condyloma as a complaint, and 30.7% had comorbidities. The most common comorbidities were hypertension and diabetes with 6.3%. Pathology results of vulvar biopsy were benign in 90.1% of women. In women with benign results, condyloma with 25.5% and squamous papilloma with 27.1% were most common. In women with premalignant results, LSİL and HSİL were most common with 31.6%. In women with malignant results, the most common results were SCC, HPV indeterminate with 31.0% and SCC, HPV unrelated with 31.0%.The most common treatments in women were cauterization with 47.0% and excision with 29.3%. Cervical cytology results were benign in 88.2% of the women and 21.8% had positive HPV-DNA results. Among those who were positive, 14.8% were at high risk.There was a statistically significant difference between the vulvar biopsy pathology groups in terms of age, duration of menopause, number of gravida, number of parities, and number of spontaneous vaginal deliveries (p0.05). There is a statistically significant relationship between vulvar biopsy pathology group and menopausal status (p0.05). In patients with vulvar clinical complaints and vulvar lesions, the most common malignancy results were SCC, HPV indeterminate with a rate of 31.0% and SCC, HPV unrelated with a rate of 31.0%. It is important to perform vulvar biopsy in patients presenting with vulvar clinical complaints and vulvar lesions, especially in patients with advanced age, postmenopausal, multiparity and comorbidities.