Toraks bilgisayarlı tomografisi kullanılarak yapılan pulmoner damar hacim ölçümlerinin pulmoner hipertansiyon tanısına katkısı
The contribution of pulmonary vessel volume measurement thorax computed tomography to the diagnosis of pulmonary hypentension
  1. Tez No: 805418
  2. Yazar: ONUR SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE SİNEM GEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Computed tomography, Pulmoner artery, Pulmoner artery pressure, Pulmoner artery volumetry, Pulmoner hypertension
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş – Amaç: Pulmoner Hipertansiyon sağ kalp yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilen kronik progresif bir hastalıktır. Pulmoner hipertansiyon süphesinde pulmoner emboli tanısını dışlamak ve altta yatan etiyolojiyi belirlemek için sıklıkla kontrastlı toraks BT tetkiki yapılır. Toraks BT'de Pulmoner arter çap ölçümü yapılır. Ancak ölçüm tek kesitten yapılır ve damar geometrisinin tanıya olabilecek katkısı ihmal eder. PH kesin tanısı sağ kalp kateterizasyonu ile konulur ancak bu yöntem invazivdir. Çalışmamızın amacı toraks bilgisayarlı tomografisi kullanılarak yapılan pulmoner arter volüm ölçümlerinin pulmoner hipertansiyon tanısına gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 11.06.2007-17.12.2022 tarihleri arasında PACS arşivinde kontrastlı toraks BT görüntülemesi olan; hastanemizde kateter anjiyografisi ile pulmoner hipertansiyon tanısı alan hastalar retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 100 hastanın torakst BT incelemeri değerlendirilmiştir. Kontrastlı toraks BT incelemeri 3D Slicer 5.2.1 programına entegre edilmiş ve pulmoner arter total volümü, santral volümü, pulmoner trunk ve sağ-sol pulmoner arter volümleri manuel segmentasyonla ölçülmüştür. Sonrasında hastalara ait kateter anjiyografi basın bilgileri, ekokardiyografik sistolik pulmoner arter basıncı 5 yıllık sağ kalım ortalaması, 6 dakikalık yürüyüş testi ve BNP değerleri ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 100 hasta katılmıştır. 73 hasta kadın 27 hasta erkektir. Çalışmaya katılan hastaların 57'si grup 1 ,4 hasta grup 2 ,7 hasta grup 3 , 26 hasta grup 4 ,6 hasta grup 5 PH olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmamızda 5 yıllık sağ kalım değerleri ile volüm değerleri arasında istatistik olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Çalışmamızda total pulmoner arter basıncı ile sistolik pulmoner arter basıncı ile zayıf korelasyon (r: 0,230) ortalama pulmoner arter basıncı (r: 0,275) ve diyastolik basınç ile orta derecede korelasyon bulunmuştır. Total volüm değeri ortalama basınç değeri ve diyastolik basınç değeri ile orta derecede sistolik basınç değeri ile zayıf korelasyon göstermektedir. Santral hacim total hacime benzer şekilde ortalama ve diyastolik basınç değerleri ile orta derecede korele, sistolik basınç değeri ile zayıf korelasyon göstermektedir. Trunk hacmi santral ve total hacime kıyasla ortalama ve diyastolik basınç değerleri ile v bir miktar daha fazla körele olmakla birlikte orta derecede korelasyon göstermektedir (ortalama basınç r= 0.287 diyastolik basınç r değeri 0.324) Sağ pulmoner arter hacmi ortalama ve diyastolik basınç değerleri ile zayıf korelasyon göstermekte, sol pulmoner hacim sadece diyastolik basınç değeri ile korelasyon göstermektedir. Sonuç: Bizim çalışmamızda toraks bilgisayarlı tomografisi kullanılarak yapılan pulmoner arter hacmi ile pulmoner arter basıncı arasında ilişkği olduğu gösterilmiştir. Pulmoner arter hacim ölçümü, pulmoner hipertansiyon tanısı ve takibinde non-invaziv bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction – Objective: Pulmonary hypertension is a chronic progressive disease that may result in right heart failure and death. In the suspicion of pulmonary hypertension, contrast-enhanced thorax CT examination is often performed to exclude the diagnosis of pulmonary embolism and to determine the underlying etiology. Pulmonary artery diameter measurement is performed in thorax CT. However, the measurement is made from a single cross-section and neglects the contribution of the vessel geometry to the diagnosis. The definitive diagnosis of PH is made by right heart catheterization, but this method is invasive. The aim of this study was to show pulmonary artery volume measurements using thorax computed tomography to the diagnosis of pulmonary hypertension. Materials and Methods: In our study, between 11.06.2007-17.12.2022, patients with contrast-enhanced thorax CT imaging in PACS archive; Patients diagnosed with pulmonary hypertension by catheter angiography in our hospital were screened retrospectively. Thoracic CT examinations of 100 patients who met the inclusion criteria in the study were evaluated. Contrast-enhanced thorax CT scans were integrated into the 3D Slicer 5.2.1 program and pulmonary artery total volume, central volume, pulmonary trunk and right-left pulmonary artery volumes were measured by manual segmentation. Then, catheter angiography press information, echocardiographic systolic pulmonary artery pressure, 5-year survival average, 6- minute gait test and BNP values were compared. The obtained data were analyzed statistically Results: 100 patients participated in the study. There were 73 female and 27 female patients. Of the patients participating in the study, 57 patients were classified as group 1, 4 patients as group 2, 7 patients as group 3, 26 patients as group 4, 6 patients as group 5 as PH. In our study, there was no statistically significant relationship between 5-year survival values and volume values. In our study, there was a weak correlation between total pulmonary artery pressure and systolic pulmonary artery pressure (r: 0.230), moderate correlation with mean pulmonary artery pressure (r: 0.275) and diastolic pressure. The total volume value is weakly correlated with the average pressure value and diastolic pressure value and the systolic pressure value moderately. Similar to total volume, central volume is moderately correlated with mean and diastolic pressure values and weakly correlated with systolic pressure value. Trunk volume is slightly vii more correlated with mean and diastolic pressure values than central and total volume, although it is moderately correlated (mean pressure r = 0.287 diastolic pressure r value 0.324) Right pulmonary artery volume is weakly correlated with mean and diastolic pressure values, left pulmonary volume is only correlated with diastolic pressure value. Conclusion: In our study, it was shown that there is a correlation between pulmonary artery volume and pulmonary artery pressure performed using thoracic computed tomography. Pulmonary artery volume measurement can be used as a noninvasive method in the diagnosis and follow-up of pulmonary hypertension.