Örgütsel yetenekler ile işletme performansı arasındaki ilişkide ürün yeniliğinin etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the impact organizational capabilities and business performance relations between product innovation's facility variable effetcs
  1. Tez No: 805615
  2. Yazar: ALİ SAİD KABAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELAMİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Yetenekler, İşletme Performansı, Ürün Yeniliği, İşletme, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Organizational Capabilities, Business Performance, Product Innovation, Business, Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüz iş dünyasında, işletmelerin en temel sorunlarından birisi; rekabet avantajı elde ederek işletmenin devamlılığını sağlamaktır. Böyle bir ortamda işletmelerin performansını artırması; yenilik faaliyetlerini merkeze alarak, sahip oldukları yetenekleri ve kaynakları, etkin ve verimli kullanmalarına bağlıdır. Bu tez çalışmasının temel amacı; örgütsel yetenekler ile işletme performansı arasındaki ilişkide ürün yeniliğinin aracılık etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma; teori ve uygulama olmak üzere iki temel kısımdan oluşmaktadır. Öncelikle araştırmanın temel değişkenleri olan; örgütsel yetenekler, işletme performansı ve yenilik kavramları detaylı bir biçimde incelenmiş, ardından bağımsız ve ara değişkenin, bağımlı değişken üzerindeki toplam, doğrudan ve dolaylı etkilerini test etmek amacıyla hipotezler oluşturulmuştur. Araştırma evrenini Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) bölgesinde bulunan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerindeki Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin orta veya üst düzey bir yöneticisi oluşturmaktadır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada veriler, e-posta ve online anket yoluyla elde edilmiştir. Değerlendirmeye alınan ve verilerin analizinde kullanılan toplam anket sayısı 312'dir. Elde edilen verilerin aracılık etki analizi Yapısal Eşitlik Modellemesi ve SPSS AMOS paket programı Bootstrap tekniği ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda,“örgütsel yetenekler ile işletme performansı arasındaki ilişkide ürün yeniliğinin aracı değişken etkisi vardır”savı; analiz edilen alt boyutların tamamında doğrulanamamıştır. Örgütsel yeteneklerden; üretim yeteneği, öğrenme yeteneği, lojistik yeteneği ve ortaklık kurma yeteneği boyutlarının işletme performansının, finansal performans boyutu ile aralarındaki ilişkide ürün yeniliğinin aracı değişken etkisi olmadığı görülmüştür. Benzer şekilde ürün yeniliğinin, üretim yeteneği ve öğrenme yeteneği boyutlarıyla müşteri performansı boyutu arasında da aracılık etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Analiz kapsamındaki diğer boyutlar arasındaki ilişkide ise ürün yeniliğinin aracılık etkisinin olduğu görülmüştür. Son olarak da elde edilen bulgular çerçevesinde, yöneticilere ve araştırmacılara yönelik bir takım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's business world where competition is intense, one of the most fundamental problems of businesses is to ensure the continuity of the business by gaining competitive advantage. In such an environment, increasing the performance of businesses depends on the effective and efficient use of their capabilities and resources by focusing on innovation activities. The main purpose of this dissertation is to reveal whether there is a mediating effect of product innovation in the relationship between organizational capabilities and business performance. The research consists of two main parts: theory and practice. Firstly, the concepts of organizational capabilities, business performance and innovation, which are the main variables of the research, were examined in detail, and then hypotheses were formulated to test the total, direct and indirect effects of the independent and mediating variables on the dependent variable. The research population consists of a middle or senior level manager of the enterprises operating in the Organized Industrial Zone in Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu and Yalova provinces in the East Marmara Development Agency (MARKA) region. In this study where quantitative research method was used, data were obtained via e-mail and online survey. The total number of questionnaires evaluated and used in data analysis is 312. The mediation effect analysis of the obtained data was conducted with Structural Equation Modeling and SPSS AMOS package program Bootstrap technique. As a result of the research, the assertion that“product innovation has a mediating variable effect in the relationship between organizational capabilities and business performance”could not be confirmed in all sub-dimensions analyzed. Among the organizational capabilities; production capability, learning capability, logistics capability and partnership-building capability dimensions of organizational performance did not have a mediating variable effect of product innovation in the relationship between them and the financial performance dimension of business performance. Similarly, it has been determined that product innovation does not have a mediating effect between the production capability and learning capability dimensions and the customer performance dimension. In the relationship between the other dimensions within the scope of the analysis, product innovation was found to have a mediating effect. Finally, within the framework of the findings, some suggestions for managers and researchers are presented.