'2009-2022'' tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi çocuk yoğun bakıma zehirlenme nedeniyle yatan hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
Return evaluation of patients installed DUE to poisoning of Erciyes University child intensive care between '2009-2022'
- Tez No: 805670
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAKNUR AKYILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Zehirlenme, çocuk, yoğun bakım, Poisoning, children, intensive car
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, zehirlenme olgularının sosyodemografik ve klinik özelliklerini, sonuçlarını değerlendirmek ve diğer çalışmalarla karşılaştırmak, bölgesel zehirlenme profilimizi oluşturup erken tanı ve tedavi yaklaşımları konusunda farkındalığı arttırarak pediyatrik zehirlenmelerin önlenebilmesinde katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Ünitesine 1 Ocak 2009-31 Aralık 2022 tarihleri arasında zehirlenme tanı ve/veya ön tanısı ile başvuran yaşları 0-18 yaş arasında değişen 209 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların yaşı ve cinsiyeti, hangi maddeye hangi yolla ve nerede maruz kaldığı, olay ile başvuru arasında geçen süre, semptomları, fizik muayene bulguları, aldıkları tedaviler ve çocuk yoğun bakım ünitesinde yatış süreleri retrospektif olarak incelendi. Çalışma için etik kurul onayı alınmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS 25.0 for Windows programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Olguların %62,2'i kız, %37,8'i erkeklerden oluşmaktaydı. Zehirlenmelerin en sık gözlendiği yaş grubu 12-17 yaş aralığındaydı. Zehirlenmelerin çoğunluğunun evde (%86,1) ve oral yolla (%90,9) gerçekleştiği görüldü. Olguların %56,5'inin kaza ile, %36,8'inin özkıyım amaçlı, ve %6,7'inin madde kötüye kullanım sonucu zehirlendiği gözlendi. Olguların %53,6'sı ilaç ilişkili iken, %46,4'ü ilaç dışı maddelerle gerçekleşti. İlaç ilişkili zehirlenmelerde santral sinir sistemi ilaçları (%12,4) en sık rastlanan ajan iken ilaç dışı etkenlerden en çok korozif maddeler (%7,9) gözlendi. Bu çalışmada mortalite oranı %8,2 olarak bulundu. Sonuç: Potansiyel toksinler, bunların saklanma koşulları ve evde güvenliği sağlayacak genel önlemler konusunda toplumun farkındalığının arttırılması ile birlikte sağlık politikalarında, endüstriyel aşamada ve düzenlemeler yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the sociodemographic and clinical characteristics of poisoning cases, to evaluate the results, to compare with other studies and to determine the precautions to be taken. Our aim is to establish our regional poisoning profile, to raise awareness about early diagnosis and treatment approaches and to contribute to the prevention of pediatric poisoning. Methods: 209 patients aged 0-18 years, who applied to the Pediatric Intensive Unit of Erciyes University Medical Faculty Hospital between January 1, 2009 and December 31, 2022 with the diagnosis and/or pre-diagnosis of poisoning, were included in the study. The age and gender of the cases, the way and where they were exposed to the substance, the time between the event and the admission, their symptoms, physical examination findings, the treatments they received, and the length of stay in the pediatric intensive care unit were retrospectively analyzed. Ethics committee approval was received for this study. The data obtained from the research were evaluated in SPSS 25.0 for Windows program. Results: 130 (62,2%) of the patients were female and 79 (37,8%) were male.The age group in which poisonings were observed most frequently was between 12-17 years old. Most poisonings occurred at home (86.1%) via the oral route (90.9%). It was observed that 56.5% of the cases were poisoned by accident, 36.8% for suicidal purposes, and 6.7% as a result of substance abuse. While 53.6% of the cases were drug-related, 46.4% were related to non-drug substances. Central nervous system drugs (12.4%) were the most common agent in drug-related poisoning, however, corrosive substances (%7,9) were the most common in nondrug-related poisoning. The overall mortality rate in this study was 8.2%. Conclusion: The results of this study emphasize the need for regulations in industrial and health policies related to the aim of increasing awareness of potential toxins, appropriate storage of potential toxins, and general precautions to promote safety at home.