Mikro-enkapsüle organik asit-esansiyel yağ kombinasyonu ve bacillus subtilis'in broyler performansı üzerine etkisi
The effect of micro-encapsulated organic acid-essential oil combination and bacillus subtilis on broiler performance
  1. Tez No: 805671
  2. Yazar: İSMAİL GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANAY BİLAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: B.subtilis, Mikro-enkapsüle organik asit- esansiyel yağ karışımı, Broyler, Performans, B.subtilis, Micro-encapsulated organic acid-essential oil blend, Broiler, Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Küresel et üretiminde en hızlı büyüyen segment olan kanatlı endüstrisinde, yem katkısı olarak kullanılan Antibiyotik Büyütme Faktörlerinin yasaklanmasından sonra, organik asitler ve tuzları, esansiyel yağlar, probiyotikler, prebiyotikler ve simbiyotikler en yaygın kullanılan alternatifler arasına girmiştir. Bu çalışmada yaygın olarak kullanılan bu yem katkı maddelerinden Bacillus Subtilis ve bir mikro-enkapsüle organik asit-esansiyel yağ karışımının broyler performansına etkileri araştırılmıştır. Çalışma 3 grupla yürütülmüştür. 1-Kontrol (K), 2-Bacillus subtilis 1,5 × 109 kob/kg yem (B), 3-Mikro-enkasüle organik asit-esansiyel yağ karışımı 300 g/ ton yem (G). Çalışmada 480 adet broyler civciv 3 gruba ayrılmış ve her grup 8 tekrarlı olacak şekilde 20 civciv içeren alt gruplara bölünmüştür. Çalışmada civcivler ilk günden itibaren ad-libitum olarak beslenmiş ve sürekli taze suya ulaşabilmeleri sağlanmıştır. Tüm bölümlerin yem tüketimi, canlı ağırlıkları, altlık pH'sı haftalık olarak ölçülmüş, ölüler hergün kaydedilip haftalık olarak işlenmiştir. İntestinal morfoloji değerlendirilmesi için 21. gün proksimal jejenum örnekleri alınmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde canlı ağırlık, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı (YDO), mortalite ve Avrupa Üretim Etkinlik Faktörü (EPEF) gibi performans parametrelerinde, altlık pH'sında ve et kalitesi analizlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. G grubunda mortalitenin sayısal olarak daha düşük olduğu görülmüştür. Bununla birlikle 21. gün alınan jejenum örneklerinin intestinal morfolojisinde B grubunda daha fazla olmak üzere G grubu ile birlikte kontrol grubuna kıyasla anlamlı iyileşmeler tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonuncunda performans parametlerinde istatiksel olarak önemli farklar bulunmamış olsa da mortalite ve intestinel morfolojideki sayısal iyileşme G grubunda kullanılan mikro-enkapsüle organik asit-esansiyel yağ karışımının diğer gruplara kıyasla üretim performasına daha çok olumlu etki ettiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
After the ban on Antibiotic Growth Factors used as feed additives in the poultry industry, which is the fastest growing segment in global meat production, organic acids and their salts, essential oils, probiotics, prebiotics and symbiotics have become among the most widely used alternatives. In this study, the effects of B. subtilis and a microencapsulated organic acid-essential oil mixture on broiler performance were investigated. The study was carried out with 3 groups. 1-Control (K), 2-Bacillus subtilis 1.5 × 109 cfu/kg feed (B), 3-Micro-encased organic acid-essential oil mixture 300 g/ ton feed (G). In the study, 480 broiler chicks were divided into 3 groups and each group was divided into subgroups containing 20 chicks with 8 repetitions. In the study, the chicks were fed ad-libitum from the first day and they were provided with continuous access to fresh water. Feed consumption, live weights, litter pH of all sections were measured weekly, the dead were recorded daily and processed weekly. Proximal jejunum samples were taken on the 21st day for intestinal morphology evaluation. When the data obtained from the study were evaluated, no statistically significant difference was found between the groups in performance parameters such as body weight gain, feed intake, feed conversion ratio (FCR), mortality and European Production Efficiency Factor (EPEF), litter pH and meat quality analyzes. It was observed that mortality was numerically lower in the G group. However, significant improvements were detected in the intestinal morphology of the jejunum samples taken on the 21st day compared to the control group together with the G group, being more in the B group. Although statistically significant differences were not found in the performance parameters at the end of this study, the numerical improvement in mortality and intestinal morphology suggests that the micro-encapsulated organic acid-essential oil mixture used in the G group had a more positive effect on the production performance compared to the other groups.