Romatoid artrit tanılı hastalarda ekokardiyografik presistolik dalga ile subklinik sol ventrikül disfonksiyonu arasındaki ilişki
The relationship between echocardiographic presistolic wave and subclinic left ventricle dysfunction in patients diagnosed of rheumatoi̇d arthritis
- Tez No: 805687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BİRDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Romatoloji, Cardiology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, asemptomatik sol ventrikül diskfonksiyonu, presistolik dalga, diyastolik disfonksiyon, miyokardiyal performans indeksi, Rheumatoid arthritis, asymptomatic left ventricular dysfunction, presystolic wave, diastolic dysfunction, myocardial performance index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda 2022 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğine başvuran, Romaoid artrit (RA) tanısı ile takip edilen hastalarda miyokardiyal performans indeksi (MPİ) ve doku doppler incelemesi ile tespit ettiğimiz subklinik sol ventrikül (SV) disfonksiyonu ile presistolik dalga (PSD) arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Metot: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğine 2022 yılında başvuran 18-79 yaş arası RA tanılı 102 hasta dahil edildi. Hastalara 2D ekokardiyografi, doppler ve doku doppler yapıldı. Hastalar demografik ve klinik veriler, laboratuvar sonuçları, SV sistolik fonksiyonları, SV diyastolik fonksiyon parametreleri, MPİ, PSD açısından karşılaştırıldı. Bulgular: RA hastalarında PSD pozitif hasta grubunda MPİ ile PSD velositesi arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmadı (p=0.34). PSD negatif hasta grubunda E/A oranı, E tepe hızı, TR velotistesi (TRV) ve LAVİ PSD pozitif gruba göre daha yüksek istatiksel anlamlı fark görülmüştür (p=0.001, p=0.014, p=0.046, p=0.004). PSD pozitif hasta grubunda istatiksel anlamlı olarak kadın cinsiyet hakimiyeti vardı (p=0.045). Yine PSD pozitif hasta grubu istatiksel anlamlı olarak daha yaşlı idi (p=0.025). Sonuç: RA tanılı hastalarda kardiyovasküler olayların erken tanınmasının ve tedaviye erken başlanmasının mortalite üzerine olumlu yönde etki edeceği açıktır. Çünkü RA hastalarında mortalitenin en önemli sebeplerinden biri kardiyovasküler olaylardır. Çalışmamızda RA hastalarında MPİ 'yi PSD pozif ve PSD negatif gruplar arasında karşılaştırdık. RA hastalarında MPİ ile PSD velositesi arasında anlamlı ilişki saptamadık. Hastaların çoğunun RA için tedavi altında olması diyastolik ve sistolik ekokardiyografik parametreleri olumlu yönde değiştirmiş olabilir. Bu sonuçlar bize RA'da immünosüpresif ve antiinflamatuar tedavinin asemptomatik hastalarda sistolik ve diastolik disfonksiyon parametrelerinin olumlu yönde düzeltebileceğini, kalp yetersizliği insidansının bu tedavilerle azalabileceğini ve RA hastalarında kardiyovasküler mortaliteyi azaltabileceğini düşündürtmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to examine the relationship between subclinical LV dysfunction, which we detected by MPİ and tissue Doppler examination, and PSW in patients with RA who applied to Atatürk University Medical Faculty Research Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Clinic in 2022. Method: 102 patients with RA between the ages of 18-79 who applied to Atatürk University Medical Faculty Research Hospital Physical Therapy and Rehabilitation Clinic in 2022 were included in the study. 2D echocardiography, doppler and tissue doppler were performed on the patients. Patients were compared in terms of demographic and clinical data, laboratory results, left ventricular systolic functions, left ventricular diastolic function parameters, myocardial performance index, and presystolic wave. Results: No statistically significant correlation was found between MPİ and presystolic wave velocity in the PSW positive patient group in RA patients (p=0.34). A statistically significant difference was observed in the PSW negative group compared to the E/A ratio, E peak velocity, TRV velocity (TRV) and LAVI PSW positive group (p=0.001, p=0.014, p=0.046, p=0.004). There was a statistically significant female predominance in the PSW positive patient group (p=0.045). Again, the PSW positive patient group was statistically significantly older (p=0.025). Conclusion: It is clear that early recognition of cardiovascular events and early initiation of treatment in patients with RA will have a positive effect on mortality. One of the most important causes of mortality in RA patients is cardiovascular events. In our study, we compared MPİ between PSW positive and PSW negative groups in RA patients. We did not find a significant relationship between MPİ and PSW velocity in RA patients. The fact that most of the patients were under treatment for RA may have changed the diastolic and systolic echocardiographic parameters positively. These results made us think that immunosuppressive and anti-inflammatory therapy in RA could improve systolic and diastolic dysfunction parameters in asymptomatic patients, the incidence of heart failure could be reduced with these treatments, and cardiovascular mortality in RA patients could be reduced.