Cisplatin ile indüklenmiş karaciğer hepatotoksisitesi üzerine myricetin'in etkisinin araştırılması
Investigation of myricetin's effect on cisplatin induced liver hepatotoxicity
- Tez No: 806977
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN KULOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Myricetin, Cisplatin, Hepatotoksisite, Sıçan, Antioxidant, Myricetin, Cisplatin, Hepatotoxicity, Rat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Cisplatin, çeşitli kanser tedavilerinde kullanılmasına rağmen birçok organda hasara sebep olduğu gibi karaciğerde de hepatotoksisiteye yol açabilen bir etkiye sahiptir. Flavonoid grubunun bir üyesi olan Myricetinin inflamasyon, mikrobiyal enfeksiyon, tromboz gibi çoğu hastalıkta etkin bir mekanizma göstermesinin dışında, birçok organda meydana gelen toksisiteyi önemli ölçüde azaltığı bilinmektedir. Cisplatin'in oluşturduğu toksisite mekanizmasının belirlenmesi ve buna karşı koruyucu ve tedavi edici yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple çalışmada Myricetin'in, Cisplatin kaynaklı hepatotoksisitesiye karşı etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 32 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar her grupta 8 sıçan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n:8); deney sonuna kadar sadece su ve besin erişimi sağlandı, Myricetin grubu (n:8); 7 gün boyunca 10mg/kg i.p., Cisplatin grubu (n:8); 7. günün sonunda tek doz 7,5mg/kg i.p., Myr+Cis grubu (n:8); 7 gün boyunca 10mg/kg i.p. Myricetin uygulandı ve yedinci günün sonunda tek doz 7,5mg/kg Cisplatin i.p. olarak verildi. Karaciğer dokuları histolojik olarak Hematoksilen-Eozin (H&E) ve Periodik Asit Shiff (PAS) ile boyandı, immünohistokimyasal olarak TNF-, IL-17 ve IL-6 ekspresyonları ve biyokimyasal analizlerden serum AST ve ALT değerleri incelendi. Karaciğer dokusunun histolojik değerlendirilmesinde Kontrol ve Myricetin gruplarına kıyasla Cisplatin grubu hücrelerinde H&E boyamalarında yoğun eozinofili, minimal vakuolizasyon ile konjesyon ve sinüzoidal genişlemeler ile birlikte PAS boyamasında ise pozitif reaksiyonda azalma gözlendi. Bu histolojik bulgularla uyumlu olarak Cisplatin grubunda TNF-, IL-17 ve IL-6 ekspresyonlarında artış ve beraberinde AST ve ALT değerlerinde de yükselme izlendi. Myricetin ile koruyuculuk sağlanan grupta ise hem histolojik hem biyokimyasal tüm bu değerlerde önemli düzelme gözlendi. Sonuç olarak, Cisplatin birçok organı etkilediği gibi karaciğer dokusunda da çok ciddi histopatolojik değişiklikler oluşturmaktadır. Myricetin hem histolojik hasar belirteçlerini hem de biyokimyasal aktiviteleri düzenleyerek Cisplatin kaynaklı hasarın ortadan kaldırılmasında önemli bir ajan olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Although cisplatin is used in various cancer treatments, it has an effect that can cause hepatotoxicity in the liver as well as causing damage to many organs. Myricetin, a member of the flavonoid group, is known to significantly reduce toxicity in many organs, apart from showing an effective mechanism in many diseases such as inflammation, microbial infection, and thrombosis. It is necessary to determine cisplatin's toxicity mechanism and develop preventive and therapeutic methods against it. For this reason, it was aimed to investigate the effect of Myricetin against cisplatin-induced hepatotoxicity in this study. 32 Wistar Albino male rats were used in the study. The animals were divided into 4 groups with 8 rats in each group. Control group (n:8); only water and food access was provided until the end of the experiment, the Myricetin group (n:8); 10mg/kg i.p. for 7 days, Cisplatin group (n:8); At the end of the 7th day, a single dose of 7.5mg/kg i.p., Myr+Cis group (n:8); 10mg/kg i.p. for 7 days. Myricetin was administered and at the end of the seventh day a single dose of 7.5mg/kg Cisplatin i.p. given as. Liver tissues were histologically stained with Hematoxylin-Eosin (H&E) and Periodic Acid Shiff (PAS), immunohistochemically TNF-, IL-17 and IL-6 expressions and biochemically serum AST and ALT values were examined. In the histological evaluation of liver tissue, intense eosinophilia in H&E staining, congestion and sinusoidal enlargements with minimal vacuolization, and a decrease in the positive reaction in PAS staining were observed in the Cisplatin group cells compared to the Control and Myricetin. Consistent with these histological findings, an increase in TNF-, IL-17, and IL-6 expressions was observed in the Cisplatin group, along with an increase in AST and ALT values. Significant improvement was observed in all these histological and biochemical values in the group that was protected with myricetin. As a result, cisplatin affects many organs as well as causes serious histopathological changes in liver tissue. Myricetin regulates both histological damage markers and biochemical activities, revealing that it may be an important agent in the elimination of cisplatin-induced damage.